Kroničnu bol trebalo bi priznati kao zasebnu bolest

Kroničnu bol trebalo bi priznati kao zasebnu bolest

Kroničnu bol trebalo bi priznati kao zasebnu bolest
  • Objavljeno: Srijeda, 03.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogi pacijenti traže odgovore što se krije iza boli, ali u većini slučajeva se ne može naći niti jedan. Sve je veći pritisak iz europskih krugova da se to proglasi bolešću.

Kronična bol treba biti priznata kao bolest sama za sebe, zaključuju stručnjaci. Bolnički liječnici i akademici dodaju da to može dati podstreka novim strategijama u zdravstvu i stvaranju fondacije za pomoć pacijentima koji trpe boli.

Gotovo svaki osmi Britanac trpi neku vrstu bolova, ali samo dva posto od njih završi kod nekog specijalista. Mnogi ne vjeruju da liječnik zna kako im pomoći, pokazuju istraživanja. Kako bilo, jučer donosi BBC online, godišnje se u Britaniji ispisuju hrpe recepata za tablete protiv bolova. Bol je, uključujući probleme s kralježnicom, među najčešćim razlozima radne nesposobnosti i izostanaka s posla. Dr. Beverly Collett, iz univerzitetske bolnice Leicester, kaže da ti problemi imaju ogroman i šarolik utjecaj na društvo u cjelini.

 - Bol je teško tretirati. Mnogi pacijenti traže odgovore što se krije iza boli, ali u većini slučajeva se ne može naći niti jedan. Sve je veći pritisak, stoga, posebno iz europskih medicinskih krugova, da se bol proglasi posebnom bolešću - veli Collett.

Profesor Steve McMahon, s londonskog King koledža, kaže da je broj novih lijekova za tretiranje boli otkrivenih u posljednjem desetljeću jako mali. A Irene Tracey, profesorica anesteziologije s Oxford Univerziteta, napominje da su problem i kulture u kojima se smatra kako ima koristi i od trpljenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti