Kvalitetan san čuva brak?

Kvalitetan san čuva brak?

Kvalitetan san čuva brak?
  • Objavljeno: Utorak, 22.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kalifornijski znanstvenici sa Sveučilišta Berkley su ustanovili da parovi kojima je san kvalitetan bolje obavljaju svoje obveze i međusobno se poštuju i cijene znatno više.

Voditeljica istraživanja prof. Amie Gordon je izjavila kako "san lošije kvalitete nas čini sebičnima te vlastite potrebe češće stavljamo ispred potreba partnera."

Prof. Gordon je dodala kako "možete spavati kao beba, ali ako vaš partner nije jednako kvalitetno spavao, oboje ćete biti mrzovoljni", prenosi EverydayHealth.

U istraživanju je sudjelovalo više od 60 parova u dobi od 18 do 56 godina. Sudjelovali su u 2 eksperimenta. U jednom eksperimentu su vodili dnevnik navika spavanja i bilježili su kvalitetu sna. U drugom eksperimentu su rješavali različite probleme, a znanstvenici su to snimali.

Rezultati istraživanja su pokazali da parovi, koji kvalitetnije spavaju, puno učinkovitije rješavaju probleme i pokazuju veću razinu međusobnog poštovanja.

Iako je istraživanje pronašlo vezu između kvalitete spavanja i kvalitete samog odnosa među parovima, nije dokazalo da je san jedini faktor.

Znanstvenici ističu kako su ovi rezultati preliminarni te da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnjaka kako bi bili sigurni u točnost rezultata.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti