Lijek za dijabetes uzrokuje srčani udar

Lijek za dijabetes uzrokuje srčani udar

Lijek za dijabetes uzrokuje srčani udar
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Lijek Avandia mogao bi biti odgovoran za smrt desetaka tisuća ljudi koji su imali srčani udar od 1999. do 2007. godine. GSK je sve opovrgnuo.

Avandia, lijek za dijabetes tvrtke Glaxo Smith Kline, povezan je s 83.000 srčanih udara i smrću desetaka tisuća dijabetičara u Americi. Američki senat objavio je izvješće u kojem tvrde da je Glaxo znala za rizike lijeka, ali su to namjerno tajili.

Lijek Avandia prodaje se i u Hrvatskoj. Već 2007. i 2008. Agencija za lijekove i medicinske proizvode upozorila je na komplikacije kod bolesnika koji pate od bolesti srca i krvnih žila, a uzimaju Avandiju. Godine 2008. unijeli su dodatna upozorenja u sažetak opisa svojstava lijeka te upute o lijeku da bolesnici s kardiovaskularnim bolestima ne smiju uzimati Avandiju.

Navedene nuspojave otprije se znaju. Procijenili smo da je korist lijeka veća od rizika - rekla je Adrijana Ilić Martinac, glasnogovornica Agencije za lijekove. Dodaje da će i dalje pratiti sve informacije vezane za ovaj lijek te pravodobno obavijestiti javnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti