Ljekovita moć kurkume

Ljekovita moć kurkume

Ljekovita moć kurkume
  • Objavljeno: Petak, 08.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kurkuma, začin koji daje curry prahu žutu boju, koristi se u indijskoj medicini kao digestiv. Zadnjih nekoliko godina svijest o kurkumi i njenom korištenju kao lijeka se stalno povećava.

U Indiji brojni zdravstveni problemi kao što su problemi s jetrom, probavne smetnje, liječenje kožnih bolesti i zacjeljivanje rana se odavno rješavaju kurkumom.

Kurkuma nije više začin koji se koristi samo u pripremi jela. Novo istraživanje provedeno od United States Department of Agriculture (USDA) otkriva kako kurkuma sadrži sastojak koji može učiniti čuda za naše zdravlje.

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, a pokazalo se da ima širok raspon terapijskih učinaka te sposobnost sprječavanja rasta raka stanica i ubrzanja metabolizma.

Kurkumin pomaže liječiti upale koje pridonose rastu tumora, sprječava da kancerogeni oštete staničnu DNA i popravlja već nastala oštećenja DNA.

Razne laboratorijske studije pokazuju da kurkuma pomaže zaustaviti rast i širenje stanica raka. Istraživanja pokazuju da može zaštititi od raka debelog crijeva, kao i melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Kurkuma može spriječiti nastanak, kao i smanjiti simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Prethodna istraživanja su pokazala da kurkuma može izliječiti bolesti srca, artritis i depresiju.

Naravno da kurkumu i dalje možete konzumirati kao začin jelima. Stručnjaci ističu kako je 300 do 500mg kurkuminoida dnevno sasvim dovoljno da biste zaštitili svoje zdravlje. Kurkumu možete konzumirati i u obliku suplemenata, odnosno dodataka prehrani.

Kurkuma je prekrasan začin koji se koristi u pripremi mnoštva nacionalnih jela. Najčešće se koristi za pripremu curria, ali ga možete dodavati raznim jelima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti