Tamna čokolada štiti srce?
Prethodna istraživanja su pokazala da tamna čokolada može smanjiti rizik od nastanka visokog krvnog tlaka i dijabetesa, a novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu British Medical Journal on Friday, otkriva kako tamna čokolada sprječava nastanak srčanog i moždanog udara.
Znanstveni tim iz Australije je na osnovu istraživanja, koje je trajalo 10 godina, zaključio da tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara kod osoba koje pripadaju visokorizičnoj skupini ljudi te imaju razvijen metabolički sindrom.
Metabolički sindrom je skup metaboličkih poremećaja kao što je visoka razina kolesterola, povišeni krvni tlak ili nakupljanje masnog tkiva na području trbuha, a predstavljaju rizik za nastanak bolesti srva, srčanog i moždanog udara.
U istraživanju je sudjelovalo 2.013 osoba koje su imale razvijen metabolički sindrom. U razdoblju od 10 godina, znanstvenici su pratili njihove prehrambene navike te su im preporučili da jedu tamnu čokoladu svaki dan.
Oni su svakodnevno konzumirali 100g čokolade koja je sadržavala najmanje 60 do 70% kakaa, a njihov rizik od nastanka srčanog i moždanog udara je bio znatno manji.
Svakodnevna konzumacija 100g tamne čokolade tijekom 10 godina može među 10.000 ljudi spriječiti 70 srčanih udara sa smrtnim ishodom te 15 srčanih udara bez smrtnog ishoda.
"Preporuka da svakodnevno treba jesti tamnu čokoladu može mnoge ljude razveseliti, ali naglašavamo da rezultati ovog nisu još dokazani, zbog čega svakako treba nastaviti s istraživanjem", izjavio je prof. Kenneth Ong.
Ovo istraživanje je izuzetno važno s obzirom da kardiovaskularne bolesti predstavljaju problem današnjice, od kojeg svake godine umire veliki broj ljudi.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345