Pripremite protuupalnu juhu od kurkume i rajčice

Pripremite protuupalnu juhu od kurkume i rajčice

Pripremite protuupalnu juhu od kurkume i rajčice
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Upala je prva reakcija u tijelu do koje dolazi kada je ono izloženo štetnim čimbenicima. Drugim riječima, upala je tjelesni obrambeni mehanizam. Upalni procesi unutar organizma su nešto sasvim normalno i neizostavno, ali dugoročna upala ili kronična upala je ono što predstavlja problem. Naime, kronična upala može povećati rizik od nastanka nekih vrsta raka, reumatoidnog artritisa, ateroskleroze, parodontoze i groznice.

Kada govorimo o prevenciji i ublažavanju kronične upale, tada posebnu pažnju trebamo obratiti na prehranu. Postoje namirnice za koje je dokazano da su odlične za prevenciju i ublažavanje kronične upale, a neke od njih su kurkuma, rajčica i crni papar.

Isprobajte recept za juhu od kurkume, rajčice i kajenskog papra!

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se koristi diljem svijeta. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, ima moćno protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Kurkuma smanjuje razinu slobodnih radikala i sudjeluje u prevenciji stanica raka, jača imunološki sustav i ublažava simptome kroničnih bolesti.

Crni papar

Kurkuma se u pravilu konzumira uz crni papar jer je on taj koji poboljšava apsorpciju svih aktivnih spojeva iz kurkume. Istraživanja su pokazala da kajenski papar može potaknuti matične stanice raka dojke na samouništenje.

Rajčice

Rajčice su odličan izvor likopena, luteina i beta karotena. To su moćni antioksidanti koji štite zdravlje cjelokupnog organizma i smanjuju rizik od nastanka bolesti očiju. Rajčice su odličan izvor vlakana, što znači da potiču rad probavnog sustava i smanjuju rizik od nastanka raka prostate. Rajčice su također jako dobar izvor vitamina C koji smanjuje razinu hormona stresa u tijelu i jača imunološki sustav.

Saznajte kako ublažiti alergije pomoću kurkume!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti