Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lubenica hidratizira i smanjuje tlak!

Lubenica hidratizira i smanjuje tlak!

Lubenica hidratizira i smanjuje tlak!
  • Objavljeno: Subota, 25.06.2016.
  • Broj pregleda: 248
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jedna šalica lubenice (152 grama) sadrži tek 43 kalorije, 11 grama ugljikohidrata, 0 grama masti, 2 grama soli i 1 gram ugljikohidrata. Jedna šalica lubenice će od ukupne dnevne doze zadovoljiti čak 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% željeza i 1% kalcija.

Konzumacija bilo kakvog voća i povrća je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka raznih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da povećanje unosa voća i povrća može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, nekih vrsta raka i pretilosti.

Hidratacija

Lubenica se sastoji od čak 92% vode i važnih elektrolita. Upravo zbog toga je odlična za hidrataciju, koja je naročito važna tijekom ljeta.

Regulacija krvnog tlaka

Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevno uzimanje ekstrakta lubenice može pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Prevencija astme

Rizik od nastanka astme je manji kod osoba koje svakodnevno konzumiraju vitamin C, kojega u obilnim količinama možemo pronaći u lubenici.

Prevencija raka

Lubenica je odličan izvor vitamina C i drugih antioksidacijskih spojeva koji pomažu u smanjenju razine slobodnih radikala. Likopen, jedan od sastojaka lubenice, je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka raka prostate.

Ublažavanje bolova u mišićima

Lubenica, kao i sok od lubenice, mogu ublažiti bolove u mišićima i ubrzati oporavak mišića nakon vježbanja. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužna aminokiselina L - citrulin.

Isprobajte recept za osvježavajući smoothie od lubenice i jagoda!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti