Lubenica hidratizira i smanjuje tlak!

Lubenica hidratizira i smanjuje tlak!

Lubenica hidratizira i smanjuje tlak!
  • Objavljeno: Subota, 25.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jedna šalica lubenice (152 grama) sadrži tek 43 kalorije, 11 grama ugljikohidrata, 0 grama masti, 2 grama soli i 1 gram ugljikohidrata. Jedna šalica lubenice će od ukupne dnevne doze zadovoljiti čak 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% željeza i 1% kalcija.

Konzumacija bilo kakvog voća i povrća je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka raznih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da povećanje unosa voća i povrća može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, nekih vrsta raka i pretilosti.

Hidratacija

Lubenica se sastoji od čak 92% vode i važnih elektrolita. Upravo zbog toga je odlična za hidrataciju, koja je naročito važna tijekom ljeta.

Regulacija krvnog tlaka

Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevno uzimanje ekstrakta lubenice može pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Prevencija astme

Rizik od nastanka astme je manji kod osoba koje svakodnevno konzumiraju vitamin C, kojega u obilnim količinama možemo pronaći u lubenici.

Prevencija raka

Lubenica je odličan izvor vitamina C i drugih antioksidacijskih spojeva koji pomažu u smanjenju razine slobodnih radikala. Likopen, jedan od sastojaka lubenice, je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka raka prostate.

Ublažavanje bolova u mišićima

Lubenica, kao i sok od lubenice, mogu ublažiti bolove u mišićima i ubrzati oporavak mišića nakon vježbanja. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužna aminokiselina L - citrulin.

Isprobajte recept za osvježavajući smoothie od lubenice i jagoda!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti