Rak prostate

Rak prostate

Rak prostate
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, a vremenom se može putem krvi i limfe proširiti u druge organe i tkiva. Srećom, rak prostate uglavnom sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma.

Što je rak prostate?

Prostata je žlijezda koja je smještena između mokraćnog mjehura i rektuma, i obuhvaća uretru, cijev koja mokraću odvodi od mokraćnog mjehura kroz penis. Prostata se sastoji od žljezdanog tkiva koje proizvodi tekućinu nalik na mlijeko i od glatkih mišića koji se tijekom spolnog odnosa stežu kako bi ta tekućina dospjela u uretru. Tamo se miješa sa spermijima i tekućinom iz testisa, i nastaje sperma. Prostata također pretvara testosteron u puno snažniji dihidrotestosteron, koji utječe na veličinu žlijezde, i igra vrlo važnu ulogu u razvoju raka prostate.

Opis raka prostate

Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, a vremenom se može putem krvi i limfe proširiti u druge organe i tkiva. Srećom, rak prostate uglavnom sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma. Skoro 90% svih karcinoma prostate ostaju desetljećima klinički neprimjetni. Ovako visoka učestalost klinički neprimjetne ili slučajno otkrivene zloćudne bolesti je jedinstvena osobitost raka prostate.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!