Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Luk potiče rad jetre i štiti od dijabetesa!

Luk potiče rad jetre i štiti od dijabetesa!

Luk potiče rad jetre i štiti od dijabetesa!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.07.2016.
  • Broj pregleda: 910
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Luk je dobar izvor vitamina C, folne kiseline i kalija, a jako dobar izvor vitamina A, B6 i mangana. Ono što luk čini posebnim, u odnosu na druge namirnice, je kvercetin. To je spoj koji ima moćno antioksidacijsko djelovanje i otporan je na visoku temperaturu. Drugim riječima, luk neće izgubiti svoju nutritivnu vrijednost tijekom termičke obrade. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je luk odličan za prevenciju i ublažavanje različitih bolesti i poremećaja.

Potiče rad jetre

Luk je jako dobar izvor fitonutrijenata, spojeva s protuupalnim djelovanjem. Luk potiče rad jetre i eliminaciju toksina. Luk ima antioksidacijsko djelovanje i smanjuje razinu slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju luk imaju manji rizik od nastanka bolesti i poremećaja u radu jetre.

Otkrijte koji su simptomi usporene jetre!

Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa

Luk regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od naglih promjena razine šećera u krvi. Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju luk imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Luk ima moćno antioksidacijsko i može smanjiti rizik od nastanka i daljnjeg širenja stanica raka. Preliminarna istraživanja su pokazala da luk potiče stanice raka na samouništenje. Znanstvenici su otkrili da je luk najučinkovitiji za prevenciju leukemije, raka pluća i usne šupljine.

Saznajte koja hrana će vam pomoći u borbi protiv raka!

Štiti kosti

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu luk imaju manji rizik od nastanka osteoporoze. Luk je dobar izvor kalcija i drugih minerala koji smanjuju rizik od oštećenja koštanog tkiva, kao i smanjenja postotka koštanog tkiva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti