Luk potiče rad jetre i štiti od dijabetesa!

Luk potiče rad jetre i štiti od dijabetesa!

Luk potiče rad jetre i štiti od dijabetesa!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Luk je dobar izvor vitamina C, folne kiseline i kalija, a jako dobar izvor vitamina A, B6 i mangana. Ono što luk čini posebnim, u odnosu na druge namirnice, je kvercetin. To je spoj koji ima moćno antioksidacijsko djelovanje i otporan je na visoku temperaturu. Drugim riječima, luk neće izgubiti svoju nutritivnu vrijednost tijekom termičke obrade. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je luk odličan za prevenciju i ublažavanje različitih bolesti i poremećaja.

Potiče rad jetre

Luk je jako dobar izvor fitonutrijenata, spojeva s protuupalnim djelovanjem. Luk potiče rad jetre i eliminaciju toksina. Luk ima antioksidacijsko djelovanje i smanjuje razinu slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju luk imaju manji rizik od nastanka bolesti i poremećaja u radu jetre.

Otkrijte koji su simptomi usporene jetre!

Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa

Luk regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od naglih promjena razine šećera u krvi. Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju luk imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Luk ima moćno antioksidacijsko i može smanjiti rizik od nastanka i daljnjeg širenja stanica raka. Preliminarna istraživanja su pokazala da luk potiče stanice raka na samouništenje. Znanstvenici su otkrili da je luk najučinkovitiji za prevenciju leukemije, raka pluća i usne šupljine.

Saznajte koja hrana će vam pomoći u borbi protiv raka!

Štiti kosti

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu luk imaju manji rizik od nastanka osteoporoze. Luk je dobar izvor kalcija i drugih minerala koji smanjuju rizik od oštećenja koštanog tkiva, kao i smanjenja postotka koštanog tkiva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti