Umjereno konzumiranje alkohola sprječava kognitivno opadanje

Umjereno konzumiranje alkohola sprječava kognitivno opadanje

Umjereno konzumiranje alkohola sprječava kognitivno opadanje
  • Objavljeno: Petak, 26.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljubitelji pića su možda napokon dobili priliku doći na svoje. Najnovije istraživanje nam govori da će vam konzumiranje alkohola u umjerenim količinama pomoći da spriječite razvoj Alzheimerove bolesti i demencije. No, stavite naglasak na riječ "umjereno".

Istraživači sa Sveučilišta Loyola iz Chicaga, su zaključili kako će vam konzumiranje alkohola u umjerenim količinama, posebno vina, pružiti dugu zaštitu od kognitivnih oštećenja. Konkretno, istraživači su ispitivali povijest bolesti na više od 365.000 ljudi, koji su sudjelovali u 143 istraživanja od 1977. godine, prenosi Life Mojo.

Rezultati su pokazali kako umjereni konzumenti imaju 23 posto manji rizik od razvoja demencije, Alzheimerove bolesti ili bilo kojeg drugog stanja povezanog s kognitivnim oštećenjima. Za drugu ekstremnu stranu, tj. alkoholizam, je utvrđeno kako je povezana s povećanim rizikom od svih tih uvjeta. No, za ovo otkriće nije utvrđeno kako je statistički značajno.

Dakle, koja količina alkohola je umjereno pijenje? Za muškarce je to dva pića na dan, dok je za žene to jedno piće. A za alkoholizam, mjera je više od tri do pet pića na dan. Dakle, ne moramo napominjati  koliko da pijete.

Ne zaboravite da će opijanje s vremenom uvijek završiti s nekakvim zlom. Zabave ili fešte će uvijek uključivati pića, a ona opet mogu ukloniti društvene tabue, a mogu vam i donijeti probleme. Mogu vam poboljšati veze i odnose, a mogu ih i ugroziti. Sve dalje je vaš izbor, ili ćete vi popiti piće ili ono vas.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti