Živite duže i sretnije

Živite duže i sretnije

Živite duže i sretnije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izađite na sunce

Očekivano trajanje života može biti povećano jednostavnim koracima i uvođenjem malih promjena. Ovaj vodič će vam pomoći pronaći načine kako produljiti životni vijek, poboljšati zdravlje i osjećati se odlično bez obzira na godine. Počnimo s najlakšim: izađite van na sunce.

Očekivano trajanje života može biti uvećano jednostavnim odlaskom van. Kada izađete van na sunce vaša koža je izložena sunčevim zrakama. To izlaganje aktivira stanice u koži za proizvodnju vitamina D. Ovaj vitamin je bitan za zdravlje kostiju, ali je izlazak na sunce još važniji ako ste u depresiji, patite od bolesti srca, dijabetesa ili bilo koje druge bolesti.

Neki procjenjuju da 50% odraslih osoba ima niske razine vitamina D, jer jednostavno ne izlaze van tako mnogo. Šteta, jer održavanje razina vitamina D je najlakši i najjeftiniji način da poboljšate svoje zdravlje i produžite si život. Samo 15 minuta dnevno na suncu je dovoljno za održavanje razine vitamina D u većini slučajeva.

Ako ste zabrinuti za svoje razine vitamina D, vaš liječnik može naručiti jednostavan krvni test koji će vam reći kolika je vaša razina vitamina D. Ako iz nekog razloga ne možete provoditi dovoljno vremena na suncu, tu su i suplementi koje možete uzimati.

Starije osobe trebaju obratiti posebnu pozornost na svoje razine vitamina D. Boravak na suncu će ne samo poboljšati razine vitamina D, već će također poboljšati san, jer sunčeva svjetlost regulira drugi hormon u tijelu koji se zove melatonin, a koji kontrolira ciklus spavanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije