Manjak hormona štitnjače uzrok težih poroda

Manjak hormona štitnjače uzrok težih poroda

Manjak hormona štitnjače uzrok težih poroda
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trudnice koje imaju nisku razinu hormona štitnjače vjerojatnije će imati teži porod, pokazuje istraživanje. Bebe ovih majki su često krivo okrenute što čini komplicira porod.

Premalo hormona tiroksina, već je poznato, komplicira trudnoću i povisuje rizik od pobačaja, preranog poroda i pre-eklampsije. Nizozemski tim sa Sveučilišta Tilburg nedavno je ustanovio da čak i 'nešto niža nego normalno' razina tiroksina može izazvati probleme, piše u Clinical Endocrinology.

Bebe ovih majki su često krivo okrenute što čini porod težim. Iako i dalje s glavom prema otvoru bebino lice je okrenuto prema krivoj strani - prema majčinim leđima, a ne trbuhu.

I ne samo da su ovi porodi duži i teži, već će i vjerojatnije završiti uz pomoć kirurških zahvata poput carskog reza.

Ovo ističe potrebu za kontrolom hormona štitnjače tijekom trudnoće posebno zato jer nizozemski stručnjaci smatraju da je ovaj problem raširen - utječe oko 1 od 10 trudnica - pa bi krvni test trebao postati rutinski postupak za trudnice.

Profesor Victor Pop smatra da nedostatak hormona možda sprečava normalno kretanje nerođenog djeteta. Tako da umjesto da dođe do optimalne pozicije za porod, beba ostaje u nezgodnijem položaju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti