Marihuana smanjuje IQ

Marihuana smanjuje IQ

Marihuana smanjuje IQ
  • Objavljeno: Srijeda, 29.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje su s konzumacijom marihuane započele još u adolescentskoj dobi, pokazuju značajno smanjenje kvocijenta inteligencije, tvrde engleski znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

U istraživanju je sudjelovalo 1.000 ljudi koji su rješavali test inteligencije u dobi od 13, kada nitko od njih nije konzumirao marihuanu te u dobi od 38. Svakih nekoliko godina sudionici su izvještavali o konzumaciji marihuane.

Oko 5% sudionika su u dobi od 18 godina izvijestili da konzumiraju marihuanu češće od jednom tjedno, a njima je u dobi od 38 godina zapažen pad kvocijenta inteligencije za 8%.

Oni koji su konzumirali marihuanu, ali ne kao adolescenti, također pokazuju pad kvocijenta iteligencije, ali u manjoj mjeri.

"Rezultati upućuju da marihuana adolescentima naročito škodi jer je njihov mozak još uvijek u važnom razvoju", izjavila je dr. Madeline Meier.

Adolescenti koji vjeruju da im marihuana neće naškoditi, zavaravaju sami sebe. U posljednjih nekoliko godina marihuana se ugaja na način da se THC (psihoaktivni sastojak) nalazi na višoj razini, što znači da još više ugrožava zdravlje mozga.

Marhuana ima i kacerogeno djelovanje, što je dodatni razlog da se prestane s njenom konzumacijom. Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje, ali da roditelji i djeca rezultate ovog istraživanja trebaju shvatiti ozbiljno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti