Maslačak - obećavajući lijek protiv raka

Maslačak - obećavajući lijek protiv raka

Maslačak - obećavajući lijek protiv raka
  • Objavljeno: Subota, 11.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati nedavnog istraživanja, objavljeni u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, su pokazali da ekstrakt korijena maslačka može pomoći u liječenju melanoma - nasmrtonosnijeg oblika raka kože. Znanstvenici su ustanovili da stanice raka počinju umirati već 48 sati nakon izloženosti ekstraktu maslačka. Također su ustanovili da je maslačak uspio uništiti stanice raka koje su bile otporne na kemoterapiju.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu International Journal of Oncology, otkriva da maslačak može pospješiti djelovanje kemoterapije. Znanstvenici su testirali djelovanje različitih dijelova biljke od kojih su radili čajeve. Otkrili su da čaj od listova maslačka pomaže u smanjenju raka dojke, a čaj od korijena maslačka pomaže u prevenciji širenja stanica raka dojke i prostate.

Još jedno istraživanje, objavljeno u časopisu PLoS One, otkriva da ekstrakt korijena maslačka može selektivno uništavati stanice raka. Drugim riječima, on ciljana napada isključivo stanice raka, dok zdrave tjelesne stanice drži netaknutima.

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molecular Carcinogenesis, jedan od načina na koji maslačak stanice raka čini ranjivijima jest taj da potiče prirodan tjelesni proces poznat pod nazivom apoptoza. To je proces tijekom kojega stanice pokreću vlastitu smrt.

Kada je proces apoptoze narušen, počinje se povećavati rizik od nastanka teških bolesti jer stanice u tijelu ostaju oštećene i ne obavljaju svoju tjelesnu funkciju. Maslačak potiče stanice raka da pokrenu vlastitu smrt i na taj način može pospješiti djelovanje kemoterapije.

Maslačak je, ističu stručnjaci, vrlo pristupačan i jednostavan za uvođenje u svakodnevnu prehranu. Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja možemo zaključiti da maslačak bez sumnje treba postati dio svakodnevne prehrane u svrhu liječenja, ali i same prevencije teških bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti