Matične stanice ključne za lijek protiv ćelavosti

Matične stanice ključne za lijek protiv ćelavosti

Matične stanice ključne za lijek protiv ćelavosti
  • Objavljeno: Utorak, 11.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogim muškarcima nedostaje kose, no matične stanice koje čine kosu i dalje su tamo. Ovo neočekivano otkriće daje nadu da će se pronaći lijek za ćelavost.

Usporedbom ćelavih i dlakavih uzoraka skalpova kod 54 muškarca koji prolaze kroz tretmane obnove vlasišta, George Cotsarelis i kolege s Fakulteta medicine na Sveučilištu Pennsylvania otkrili su kako, iako oboje imaju sličan broj matičnih stanica, većina onih kod ćelavih uzoraka jednostavno se ne razviju u sljedeću fazu.

Iz uzoraka od iste osobe, matične stanice koje su sazrele u takozvane „progenitorske stanice", bile su od 10 do 100 puta u većem izobilju na dlakavim mjestima za razliku od ćelavih mjesta, tako nam sugerirajući kako su one ključne za rast kose.

Ako se otkrije način na koji će se moći probuditi te matične stanice, on bi mogao biti prečac za nove tretmane za liječenje ćelavosti kod milijuna muškaraca diljem svijeta.

„Činjenica da tamo uopće pronalazimo matične stanice je prilično uzbudljiva, te isto tako smanjuje težinu pronalaska tretmana za liječenje," objašnjava Cotsarelis.

„Ja sam općenito jako pesimističan glede izgleda za pronalazak tretmana za liječenje, tako da smo bili poprilično iznenađeni tako velikim brojem matičnih stanica na ćelavim dijelovima."

Trenutno tim istražuje zašto neke matične stanice postaju neaktivne, dok druge ostaju aktivne.

„Razlog bi mogao biti nedostatak poticaja, ili previše inhibitora na različitim dijelovima glave," dodaje Cotsarelis, a prenosi New Scientist .

„Trenutno radimo na tome, i imamo neke rezultate, no to su još vrlo rani koraci u razvoju tretmana za liječenje."

Tim je ohrabrujuće izjavio kako su mišje matične stanice sposobne za regeneraciju cijelog folikula kose. Ovo naravno sugerira kako je isto moguće kod ljudi, ako se „progenitorske stanice" mogu stvoriti iz pobuđenih matičnih stanica.

U ranijim eksperimentima, Cotsarelis je također dokazao kod miševa kako su transplantirane folikularne matične stanice u mogućnosti regenerirati kosu.

Jedna mogućnost bi bila da se uzmu matične stanice od proćelavih muškaraca, razmnože se u„progenitorske stanice", a zatim se vrate na skalp. Drugi način bi bio da se pronađe kemijski signal koji pobuđuje matične stanice, a on bi se jednostavno mogao utrljati na ćelava područja skalpa.

Cotsarelis dodaje, da iako je istraživanje provođeno na muškarcima, on se također može primijeniti i na žene.

„Oko 30 posto žena ima neki stupanj ženskog uzorka gubitka kose u dobi do 50. godina," zaključuje istraživač.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti