Debeli trbuščić smanjuje mozak

Debeli trbuščić smanjuje mozak

Debeli trbuščić smanjuje mozak
  • Objavljeno: Utorak, 11.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vlasnici velikog struka oprez, on vam može smanjiti mozak.

Pretilost je povezana s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, za koji je poznato da je povezan s kognitivnim oštećenjima. Tako je i istraživač Antonio Convit s Fakulteta medicine u New Yorku, želio vidjeti kakav učinak ima pretilost na fizičku strukturu mozga.

Isprobajte 3 začina za ravan trbuh!

Convit se koristio magnetskom rezonancijom kako bi usporedio mozak od 44 pretile osobe s onima od 19 ljudi normalne građe, a da pritom imaju sličnu dob i iskustva.

Otkrio je kako pretile osobe imaju više vode u amigdali, dijelu mozga koji je uključen u navike prehrane. Također je otkrio kako je orbitofrontalni korteks manji kod pretilih osoba, a on je važan za kontrolu impulsa i također je uključen u navike prehrane.

„Što jedino može značiti kako ima manje neurona, ili da su se ti neuroni skupili," objašnjava Convit, a prenosi New Scientist.

Saznajte kako brže i lakše do ravnog trbuha!

Eric Stice s Oregon Research Institute, smatra kako ovi nalazi jačaju teoriju kako je pretilost u biti loša.

„Ako ste se sad prejeli, čini se da taj čin rezultira neuralnim promjenama koje povećavaju rizik od budućeg prejedanja," objašnjava Stice.

Pretilost je povezana s konstantnom upalom niske razine, za koju Convit smatra kako objašnjava promjene u veličini mozga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti