Med spriječava infekcije rana

Med spriječava infekcije rana

Med spriječava infekcije rana
  • Objavljeno: Utorak, 28.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pronađen je med koji je odličan za sprječavanje infekcija rana.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Velikoj Britaniji su ustanovili da korištenje meda manuke može u potpunosti uništiti formirane bakterije koje su povezane s otežanim zacjeljivanjem rana.

Manuka med sprječava bakterije da se vežu za komponente koje su odgovorne zacjeljivanje te mogu uzrokovati kroničnu infekciju.

Manuka med potječe iz nektra kojeg pčele prikupljaju iz manuka stabla. Ovo stablo se nalazi na Novom Zelandu i još nekim područjima Australije. Upotreba manuka meda svoje mjesto pronalazi i u tradicionalnoj medicini, zahvaljujući antimikrobnim svojstvima.

Ova vrsta meda ometa interakciju bakterije Streptococcus pyogenes i ljudskog proteina fibronektina koji bakteriju dovodi do stanica, zbog čega rana teže zacijeli.

Znanstvenici trenutno manuka med testiraju na samo nekoliko vrsta bakterija, a sigurni su da će med imati odličan učinak i na drugim područjima.

Također ističu kako je ova tehnika sigurno jeftinija u odnosu na sustavno korištenje antibiotika za infekcije kože, koji iznose oko 4% zdravstvenih troškova u razvijenim zemljama svijeta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti