Mediteranska prehrana sprječava moždani udar

Mediteranska prehrana sprječava moždani udar

Mediteranska prehrana sprječava moždani udar
  • Objavljeno: Petak, 13.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje prate mediteranski tip prehrane, imaju manji rizik od nastanka moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom.

Mediteranska prehrana je tip prehrane koji se temelji na povećanom unosu voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, ribe, maslinovog ulja i peradi. Unosi se jako malo crvenog mesa, slatkiša i zasićenih masti.

"Postoje dokazi koji upućuju da mediteranska prehrana značajno smanjuje rizik od nastanka moždanog udara", izjavio je dr. Paul Wright.

U istraživanju je sudjelovalo više od 140000 osoba prosječne dobi od 52 godine. Sudionici su podijeljeni u različite skupine na temelju prehrambenih navika. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama.

Isprobajte Mediteransku dijetu!

Rezultati istraživanja su pokazali da sudionici, koji su jeli mediteranski tip prehrane, imaju znatno manji rizik od nastanka moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom. Prema rezultatima istraživanja, mediteranski tip prehrane smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i prijevremene smrti.

Znanstvenici ističu da postoje i drugi faktori koji znatno smanjuju rizik od nastanka moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom, kao što su tjelovježba, smanjenje unosa kalorija, prestanak pušenja i gubitak suvišnih kilograma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti