Ministar Varga na Cvjetnom trgu podržao 9. hrvatski dan ljekarni: "Ljekarnici su važna točka zdravstvenog sustava!"

Ministar Varga na Cvjetnom trgu podržao 9. hrvatski dan ljekarni: "Ljekarnici su važna točka zdravstvenog sustava!"

Ministar Varga na Cvjetnom trgu podržao 9. hrvatski dan ljekarni: "Ljekarnici su važna točka zdravstvenog sustava!"
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, devetu godinu uzastopce organizirali su obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271. Ovogodišnji partner u provođenju inicijative je Pliva Hrvatska.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Hrvatski ljekarnici su se povodom 9. hrvatskog dana ljekarni prigodno družili s građanima na Cvjetnom trgu, gdje su zainteresirani mogli besplatno izmjeriti ultrazvučnu gustoću kostiju, zahvaljujući suradnji ljekarnika s liječnicima iz Hrvatskog društva za osteoporozu, uz neizmjernu podršku gđe. Jolande Bernardis, predsjednice Društva. Magistri farmacije iz Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva uz podršku Farmaceuta juniora dijelili su građanima prigodne besplatne edukativne brošure o osteoporozi i pravilnoj primjeni lijekova kod osteoporoze.

Osteoporoza, kao jedna od pet najčešćih kroničnih bolesti je veliki medicinski i ekonomski problem u starijoj populaciji. Svaka druga žena bijele rase (prema podacima Hrvatskog društva za osteoporozu) tijekom života ima vjerojatnost osteoporotskog prijeloma, stoga je dužnost primarne zdravstvene zaštite, uključujući i ljekarnika, prevencija osteoporoze i doprinos ranom otkrivanju radi što boljeg ishoda po zdravlje pacijenata i zdravstveni sustav.

Tim povodom organizatorima i građanima na Cvjetnom trgu pridružio se Ministar zdravlja prim. Siniša Varga, koji je pozdravio je inicijativu suradnje liječnika i ljekarnika radi što učinkovitije skrbi pacijenata te naglasio važnost ovakvih preventivnih akcija koje promiču odgovornost prema vlastitom zdravlju! Ujedno je pritom istaknuo kako su ljekarnici važna točka zdravstvenog sustava, te je doprinos ljekarnika na prevenciji i pravovremenom prepoznavanju rizika od bolesti vrlo važan za zdravlje zajednice i suvremeni zdravstveni sustav!

Javnozdravstvenu inicijativu povodom Hrvatskog dana ljekarni pozdravili su i predstavnici HZZO-a, te predstavnik Odbora za zdravstvo Gradske skupštine Grada Zagreba, dr. Ivan Čelić, ukazavši na važnost interdisciplinarne suradnje liječnika i ljekarnika na dobrobit pacijenata.

Građani se pozivaju da dolaze u ljekarne diljem Lijepe naše, ne samo danas, nego i tijekom cijele godine, te ljekarnike pitaju sve što ih zanima o zdravlju i lijekovima na dobrobit zdravlja i pravovremenog sprječavanja niza bolesti! Ljekarnička struka će i dalje biti pouzdani stručni partner u zdravlju svim ostalim kolegama unutar zdravstvenog sustava, te svim građanima u svojoj zajednici...

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti