Mnogi ne znaju da se na ovim mjestima krije opasnost!

Mnogi ne znaju da se na ovim mjestima krije opasnost!

Mnogi ne znaju da se na ovim mjestima krije opasnost!
  • Objavljeno: Subota, 17.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kad bi vam netko postavio pitanje: „Biste li ikad pripremili večeru na kuhinjskom podu?“, odgovor bi, naravno, bio negativan. Nitko ne želi da mu se hrana poslužuje na posuđu koje je puno prljavštine i prašine pa prije upotrebe očisti suđe. No, jeste li se ikad zapitali o stanju svojih radnih površina?

Vaša kuhinja sigurno izgleda puno čišće od poda. Međutim, profesorica zdravstvenih znanosti o okolišu na Sveučilištu u Arizoni, Kelly Reynolds, tvrdi da vaše radne površine vjerojatno nisu toliko blistave kao što mislite. Naime, kuhinje općenito su jedna od najprljavijih prostorija u kući i često su prljavije od kupaonica. Bakterije poput E. Coli, salmonele i mnogih drugih redovito se mogu naći po cijeloj kuhinji i mogu preživjeti na radnim površinama danima, tjednima ili čak duže.

Čak i ako redovito čistite te površine, bakterije mogu preživjeti jer je ključ ustvari u korištenju pravih proizvoda. Ono što je pandemija koronavirusa donijela je, među ostalim, redovito korištenje dezinficijensa za ruke i površine koje redovito dirate. Upravo dezinficijens aktivno djeluje na mikroorganizme, ali trebate provjeriti deklaraciju na kojoj je navedeno da je proizvod testiran i učinkovit u suzbijanju širokog spektra bakterija i virusa.

Kako biste stekli naviku redovitog čišćenja, Reynolds savjetuje da dezinficiranje učinite dijelom svoje jutarnje rutine. Primjerice, dok ujutro čekate da se kava skuha, briše površine koje su osjetljive na dodir.

Osim toga, obavezno očistite i ova tri mjesta.

1. Sudoper

Iako služi za pranje posuđa, ljudi često zaboravljaju oprati sam sudoper. Iako suđe izađe čisto iz sudopera, klice i prljavština ostaju u njemu pa ga je potrebno dezinficirati svaki put nakon pripreme potencijalno kontaminiranih izvora hrane, a najmanje jednom tjedno.

2. Kuhinjska pomagala i aparati

Daske za rezanje (pogotovo nakon sirovog mesa), oštrice blendera, ribež i perive dijelove kuhinjskih aparata najbolje je staviti u perilicu posuđa, a četke, spužve, krpe isprati vrućom vodom nakon korištenja. Ako nemate perilicu, perite pod vrućom vodom i po mogućnosti dezinficirajte sa za to prilagođenim sredstvima.

3. Velike površine i aparati

Čak i najpažljiviji kuhari će nekad staviti dasku na kojoj su rezali meso u sudoper i takvim rukama dodirnuti hladnjak da nešto izvade. To je sve normalno, ali imajte na umu da nakon svake pripreme trebate osim radnih površina i sudopera, obrisati i velike površine, poput hladnjaka, pećnice i drški ormarića, mikrovalne i drugih stvari.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti