Malo stresa je zdravo!

Malo stresa je zdravo!

Malo stresa je zdravo!
  • Objavljeno: Petak, 25.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nema sumnje u to da se svaki dan suočavamo sa stresom. No, trebate znati da je upravo stres omogućio čovječanstvu da opstane. Suprotno onome što mislite, malo stresa može biti jako dobro za vas.

Stres, kada se njime upravlja pravilno, ima brojne prednosti za zdravlje i um. No, da biste iskoristili prednosti stresa, važno je da znate što ga točno uzrokuje i kako zapravo može pomoći.

Kada osjećamo pritisak, naše tijelo šalje signale i potiče oslobađanje hormona stresa. Srce počinje brže lupati, dlanovi se počinju znojiti, a koncentracija je na vrhuncu. Vaše tijelo i um zajednički odgovaraju na ove signale. Na kraju se vaša čula bude i postaju jako istančana.

Stres može pospješiti pamćenje

Povremeni stres vas može učiniti više fokusiranima i koncentriranima. S druge strane, dugoročno visoka razina stresa ima suprotno djelovanje. Može vas učiniti umornima i bezvoljnima. Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi pod malom razinom stresa funkcionira odlično i da su njihove kognitivne funkcije tada na vrhuncu.

Stres jača imunološki sustav

Za obranu tijela od infekcija i bolesti vam je potreban jak imunološki sustav, a stres, vjerovali ili ne, vaš imunološki sustav može dodatno ojačati. Istina, ako ste stresu izloženi predugo, imunološki sustav počinje slabiti. Znanstvenici su ustanovili da je blago povišena razina stresa tijekom prvih dana gripe i prehlade izrazito učinkovita.

Stres vas može učiniti pozitivnima

Ako ćete stres iskoristiti na najbolji mogući način, on neće vaš život ispuniti negativnošću, već pozitivnošću. Sve je u vašem stavu. Stres vam može pomoći da mentalno postanete jači, a to je kvaliteta koja će vam dobro doći u svakom aspektu života. Upravljajte stresom i prihvatite ga kao dio svakodnevice kako biste u svakom aspektu života, privatnom i poslovnom, bili što produktivniji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti