Movember: zašto biste trebali pustiti brkove u studenom?

Movember: zašto biste trebali pustiti brkove u studenom?

Movember: zašto biste trebali pustiti brkove u studenom?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon pružene podrške ženama u mjesecu borbe protiv raka dojke, došlo je vrijeme da pomognemo i muškarcima. Nastupio je studeni, mjesec borbe protiv raka prostate, poznatiji kao Movember.

Naziv Movember, nastao je kombinacijom engleskih riječi November što znači studeni i moustache čiji je prijevod na hrvatskom brk. Akcijom Movember podržava se rano otkrivanje podmukle i smrtonosne bolesti, raka prostate, koji je kao i svaka druga teža bolest u velikom postotku zloćudan. Nažalost, mnogi ga prekasno otkriju čime si otežavaju ozdravljenje, a nekima je i život doveden u pitanje. Iako se tek od prije nekoliko godina provodi u Hrvatskoj, akcija Movember je nastala 2003. godine u Melbourneu. Naime, od 2007. se značajno više obilježava radi podrške i osvješćivanja mnogih muškaraca.

Nimalo lijepa statistika, no prema učestalosti zloćudnih bolesti, rak prostate dijeli drugo mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma. Najčešće se pojavljuje u dobi od 40. do 74. godine. Prema zadnjim statistikama u Hrvatskoj je, nakon određenog razdoblja pada smrtnosti od raka prostate, nažalost zabilježen ponovni porast. Budite preventivni, mislite na sebe i na svoje najmilije te kontinuirano provodite probirni ili ''screening'' program za rak prostate kod svih muškaraca starijih od 40 godina.

Do tada, pogotovo mladi, a i svi ostali podržite akciju Movember. Svi oblici brkova su u modi, tako da vjerujemo da će svatko naći oblik koji mu odgovara te se pridružiti mnogim drugim aktivistima u osvješćivanju ove, nimalo ugodne bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti