Može li kava spriječiti nastanak dijabetesa?

Može li kava spriječiti nastanak dijabetesa?

Može li kava spriječiti nastanak dijabetesa?
  • Objavljeno: Subota, 26.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tek 1.5 šalica kave dnevno može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, otkriva nam novo istraživanje američkih znanstvenika.

Znanstvenici su proučavali cjelokupno zdravstveno stanje kod više od 100000 osoba u razdoblju od 20 godina. Htjeli su pronaći poveznicu učestalosti konzumiranja kave i rizika od nastanka dijabetesa tipa 2.

Rezultati su pokazali da osobe, koje su kavu pile rijetko ili nikako imaju za 17% veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

S druge strane, oni koji su pili oko 1.5 šalice kave dnevno, su imali za čak 37% manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Provjerite kako smanjiti rizik od nastanka dijabetesa za 20%!

"Još uvijek nam nije jasno može li čaj i kava bez kofeina pružiti iste prednosti za zdravlje", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Shilpa Bhupathiraju.

Prethodna istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija čajeva i kave može smanjiti rizik od nastanka pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. S obzirom da je pretilost vodeći uzročnik dijabetesa tipa 2, smanjenjem rizika od nastanka pretilosti se istovremeno smanjuje rizik i od nastanka dijabetesa tipa 2.

Kava sadrži aktivne spojeve koji pospješuju sposobnost tijela da razgradi glukozu, ističu znanstvenici čije istraživanje prenosi Prevention.

Znanstvenici ističu da dnevno ne bismo trebali popiti više od 3 do 5 šalica kave. Također, osobe koje su osjetljivije na kofein trebaju piti još manje kave kako ne bi narušile kvalitetu sna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti