Muškarci pod stresom riskiraju

Muškarci pod stresom riskiraju

Muškarci pod stresom riskiraju
  • Objavljeno: Subota, 04.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako su pod stresom, muškarci se lakše prepuštaju kocki, pušenju i ostalim oblicima rizičnog ponašanja, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje objavljeno u časopisu „PLoS One“ pokazalo je da žene koje su pod stresom rjeđe popuštaju rizičnom ponašanju nego muškarci koji su pod stresom.

Istraživači su zamolili sudionike istraživanja obaju spolova da igraju igru imena „Rizični zadaci s balonima“. Ta igra, koja uključuje napuhivanje balona radi stjecanja novca, i prije se upotrebljavala kako bi se procijenila tolerancija rizičnog ponašanja među tinejdžerima koji žive u gradu.

Nicole Lighthall s američkog sveučilišta „University of Southern California Davis School of Gerontology“, koja je ujedno i vodila istraživanje, rekla je: „Evolucijski gledano, možda je i bolje za muškarce da su agresivniji u stresnim, uzbudljivim situacijama, u koje je uključen i rizik i nagrada.“

„Takvo riskiranje u financijskom smislu može se usporediti s natjecanjem u osvajanju teritorija ili drugih važnih stvari,“ dodala je.

U kontrolnoj skupini, i muškarci i žene pokazali su jednaku razinu rizika. No, u skupini koja je bila pod stresom, žene su se u prosjeku 30% manje odlučivale riskirati nego muškarci.

Gospođa Lighthall dodala je: „Očito u stvarnom životu postoje situacije u kojima riskantno ponašanje ne bi bilo korisno.“
„Ponekad je dobro biti konzervativan, misliti i biti spor u donošenju odluka,“ dodala je.

„Čini se da muškarci ulaze u riskantnije financijske situacije nego žene, što nas je i navelo da provedemo istraživanje,“ nastavila je.
„No zamijetili smo da samo u stresnim situacijama između muškaraca i žena postoji statistički znatna razlika u riskantnom ponašanju,“ zaključila je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti