Najsretniji smo u 74. godini

Najsretniji smo u 74. godini

Najsretniji smo u 74. godini
  • Objavljeno: Srijeda, 24.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema rezultatima novog istraživanja, sedamdesetogodišnjaci su najzadovoljniji dio stanovništva. Manje odgovornosti, financijskih briga i više vremena samo za sebe dovodi od većeg zadovoljstva u životu.

Osjećaj sreće je u opadanju od tinejdžerskih godina od četrdesetih, a u dobi oko 46. godine ta krivulja pada se zaustavlja da bi zatim polako počela rasti te svoj vrhunac doživi u 74. godini.

Znanstvenici iz Njemačke i SAD-a redovito su ispitivali 21.000 muškarac i žena o tome koliko su sretni i zadovoljno svojim životima, a zadovoljstvo su ocjenjivali ocjenama od jedan do sedam, gdje je sedmica naravno označavala kompletno zadovoljstvo.

U kasnim tinejdžerskim godinama djevojke i mladići uglavnom su davali ocjenu 5,5, da bi ta ocjena pala na pet u dobi od 40 godina. No u 74. godini ocjena se popela na 5,9 što je ujedno najviši prosjek u ovom istraživanju.

U usporedbi s mlađim ljudima, starijima su puno važniji emocionalni aspekti društvenih interakcija i češće pamte emocionalni sadržaj svojih iskustava, objašnjavaju znanstvenici svoje rezultate.

Podizanje obitelji, kupovanje kuće i građenje karijere, stresno su iskustvo za ljude u dvadesetim i tridesetim godinama.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti