Kako pružiti podršku osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti?

Kako pružiti podršku osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti?

Kako pružiti podršku osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Znanstvenici diljem svijeta marljivo rade na otkrivanju novih metoda liječenja i potencijalnih lijekova za Alzheimerovu bolest. Srećom, bilo je mnogo značajnijih pomaka u istraživanju Alzheimerove bolesti u posljednjih nekoliko godina, posebno u razumijevanju kako Alzheimerova bolest napreduje i kako prepoznati rane simptome.

Prijatelji i članovi obitelji oboljelih od Alzheimerove bolesti često se mogu osjećati bespomoćno i potrebna im je podrška.

Pokušajte shvatiti što oboljeli prolaze

Ovisno o tome koliko je Alzheimerova bolest je napredovala, pacijenti mogu osjećati zbunjenost, tjeskobu, strah, depresiju ili ljutnju. Spoznaja da bolujete od Alzheimerove bolesti može u potpunosti promijeniti vaš život. Osoba može doživjeti pad samopouzdanja ili tugovati zbog gubitka svoje nezavisnosti. Učinite sve kako biste pokazali razumijevanje zbog onoga što osoba prolazi. Ne zaboravite ih tretirati istom količinom poštovanja i ljubaznosti kao i do sada, i razmišljajte o tome kako biste voljeli biti tretirani da su uloge obrnute.

Isprobajte ovih 7 namirnica koje se bore protiv Alzheimerove bolesti i demencije!

Pomognite im se povećati neovisnost

Gubitak neovisnosti i oslanjanje na druge u rutinskim dnevnim zadacima je zastrašujuće i uznemirujuće. Stoga, pružite im što više samostalnosti. Potaknite osobu da razvije novi hobi i ne zapostavlja fizičke aktivnosti.

Olakšajte i pojednostavite komunikaciju

Osobe s Alzheimerovom bolešću, često imaju poteškoća u komunikaciji. To može biti frustrirajuće i za pacijenta i za skrbnika.

Savjeti za olakšanje komunikacije:

  • Budite strpljivi.
  • Ako imate ideju o tome što osoba želi reći, ponudite prijedlog.
  • Ako niste sigurni u izrečeno, pokušajte ponoviti njihove riječi.
  • Izbjegavajte kritiziranje.
  • Budite jasni i direktni u komunikaciji i govorite polako.
  • Oslonite se na neverbalnu komunikaciju, uključujući i kontakt očima.

Naučite njegovati sadašnji trenutak, bez osvrtanja u prošlost

Ne morate u potpunosti izbjegavati razgovor o prošlosti, no pokušajte razgovore fokusirati na sadašnjost. Rad na pronalaženju i razvoju novih hobija može biti zabavan. To je nešto u čemu oboje možete uživati i provoditi vrijeme. Promjena je dio života, a brže prihvaćanje promjena omogućava bolju prilagodbu novonastaloj situaciji. Olakšajte stanje sebi i oboljeloj osobi i ne odustajte od stvaranja novih i vedrih uspomena.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije