Nepotrebna svaka treća operacija raka na dojkama

Nepotrebna svaka treća operacija raka na dojkama

Nepotrebna svaka treća operacija raka na dojkama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...objavljeno u uglednom britanskom časopisu British Medical Journal (BMJ)

Kada liječnici otkriju tumor, neselektivno šalju žene na operaciju i zračenje, što je izuzetno stresno za pacijenticu i njezinu obitelj. Neke vrste “zloćudnih tumora” jednostavno nisu opasne pa dolazi do izlječenje i bez liječničkog tretmana. Uvijek je bilo problema s prekomjernim dijagnosticiranjem raka dojke, ali je to s mamografijom poprimilo epidemijske razmjere.

Istraživanje o prekomjernom dijagnosticiranju provedeno je u Danskoj, no stručnjaci su uvjereni da nepotrebnih operacija ima i u drugim zemljama gdje je mamografija dostupna, primjerice u Kanadi, Australiji te nekim europskim zemljama. Budući da je u Hrvatskoj mamografija dostupna svim ženama, sasvim sigurno i kod nas ima velik broj nepotrebnih dijagnoza.

– Nije pitanje ima li previše dijagnoza raka dojke, nego je samo pitanje kako često se to događa – piše u BMJ profesor dr. Gilbert Welch te dodaje da bi zdravstvene vlasti koje pozivaju žene na mamografiju trebale upozoriti pacijentice da su moguće i pogrešne dijagnoze. Upozorava da neke vrste raka dojke rastu tako sporo da žene na kraju umru od neke druge bolesti.

– Budući da doktori ne znaju koji je rak opasan a koji nije, oni iz opreza tretiraju sve – upozorava dr. Welch te upozorava da će taj problem u budućnosti biti još veći jer liječnici žele još brže dijagnosticirati rak

– Mamografija je delikatna jer je tanka linija između štete i koristi. Ona bez sumnje pomaže mnogim ženama, ali jednako tako mnogima i šteti. Nema pravog odgovora, nego svaka žena treba odlučiti sama – zaključuje dr. Welch.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti