Polovica Hrvatica nije nikad čula za kontracepciju!

Polovica Hrvatica nije nikad čula za kontracepciju!

Polovica Hrvatica nije nikad čula za kontracepciju!
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gotovo polovica žena u Hrvatskoj, iako ima redoviti spolni život, ne koristi ni jedno kontracepcijsko sredstvo i to ne zbog religijskih razloga, već zbog nedovoljne educiranosti koja rezultira neželjenim trudnoćama i pobačajima.

Ove podatke na skupu koji se održava povodom 50 godina pojave kontracepcijske pilule iznijela je doc. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Istraživanje koje je tijekom ožujka i travnja provela agencija Ipsos Puls na tisuću žena u dobi od 18 do 35 godina, pokazalo je da neko kontracepcijsko sredstvo stalno koristi samo 30 posto žena, dok ih polovica nikada nije ni pokušala koristiti.

Kao sredstvo planiranja obitelj i zaštite od neželjene trudnoće najčešće se koristi kondom (30 posto), pilula (16 posto) te prekinuti snošaj (12 posto), no žene koje koriste pilulu ističu da je uzimaju jer se radi o pouzdanoj metodi zaštite koja ne uzrokuje nuspojave.

Istraživanje je pokazalo da čak 78 posto hrvatskih žena zadovoljno svojim seksualnim životom, da prvi seksualni odnos imaju s prosječno 18 godina te da su u prosjeku imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana.

Spontani prekid trudnoće imalo je 11 posto ispitanica, a šest posto namjerni.

Baldani ističe kako je vidljivo da su žene danas, u odnosu na slično istraživanja iz 2006., bolje informirane o kontracepciji te da im glavni izvori informacija više nisu prijateljice i časopisi već ginekolozi.

"Mnogi su mitovi raspršeni, poglavito oni koji se tiču utjecaja hormonskih kontraceptiva na tjelesnu težinu i kasniju plodnost. No žene još uvijek smatraju da je nakon dužeg korištenja pilule potrebno učiniti stanku što je medicinski neopravdano, budući da se u tom razdoblju događa najviše neplaniranih trudnoća", kazala je.

Dodala je da se danas zna da pilule utječu na smanjenje pojave raka jajnika i sluznice maternice.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti