Njega kože tijela – korak po korak

Njega kože tijela – korak po korak

Njega kože tijela – korak po korak
 • Objavljeno: Srijeda, 02.05.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Koža je mnogo više od pokrivača našeg tijela. Ona je prava zaštitna barijera koja tijelo štiti od oštrih vanjskih čimbenika te održava prijeko potrebnu hidrataciju. Stoga je jednako važno brinuti se o koži svoga tijela, kao što se brinemo o koži svoga lica.

Naša koža voli rutinu. Zato je važno pronaći odgovarajuće proizvode za svakodnevnu primjenu, koji će nahraniti kožu te joj pružiti potrebnu hidrataciju i svježinu. Pritom trebamo voditi računa o sljedećem:

 • osnovni koraci njege: čišćenje, piling, hranjiva njega, osvježenje i, iznad svega, hidratacija,
 • sastojci proizvoda za njegu trebaju biti srodni koži te prirodnog podrijetla, a kako ne bi imali negativan utjecaj na kožu, ali i na naše zdravlje (60% svega što nanesemo na kožu završava u našem krvotoku)
 • teksture trebaju biti nježne, za što lakšu primjenu
 • energizirajući mirisi pomoći će vam u izazovima vaše ubrzane svakodnevnice

Čišćenje

Dobra higijena prvi je korak u svakodnevnoj beauty rutini. Izazov kod proizvoda za čišćenje jest optimalan balans, tj. istovremeno čišćenje kože, kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća i blokiranje pora, uz održavanje normalnih prirodnih funkcija kože. Uz to, proizvodi za čišćenje kože trebaju omogućiti što bolju učinkovitost proizvoda za njegu, koji se nanose naknadno.

Piling

Naša se koža neprekidno obnavlja, točnije obnavlja se svakih 28 dana. Lijepa koža rezultat je balansa između produkcije novih stanica te istovremene eliminacije mrtvih stanica. Međutim, ponekad taj ciklus nije pravilno izbalansiran što dovodi do akumulacije starih stanica te koža gubi svoj sjaj i postaje gruba.

Redoviti piling je stoga iznimno važan korak u njezi kože jer eliminira višak mrtvih stanica i daje, novoj, mladoj koži priliku da zablista. Tako se koža priprema i za lakšu apsorpciju aktivnih sastojaka iz proizvoda za njegu. Piling, međutim, ne smije biti previše agresivan, mora sačuvati hidrolipidni film kože, a da bi se spriječilo njezino isušivanje. Za maksimalnu učinkovitost, idealno je piling raditi jednom do dva puta tjedno.

Hidratacija

Hidratacija je, bez sumnje, najvažniji korak u svakodnevnoj beauty rutini. Dobro hidratizirana koža odražava zdravlje, svježinu i mladost.

Voda igra vrlo važnu ulogu u fiziologiji kože i iznimno je bitna za obnovu stanica. U slučaju nedovoljne hidratacije, kvaliteta kože je oštećena, što utječe na njezinu smanjenu elastičnost i nedostatak sjaja. Stoga je svakodnevna hidratacija neophodna za lijepu kožu.

Hranjiva njega

Koža prvenstveno ima zaštitnu funkciju. Štiti naše tijelo od vanjskih utjecaja, UV zračenja, te ima funkciju termoregulacije. S godinama se prirodno gube lipidi iz kože čime se narušava ta zaštitna funkcija. Koža postaje suha, gubi se gipkost te pojačano reagira na oštre vanjske čimbenike. Zbog toga je iznimno bitno nadoknaditi lipide, odnosno masti, kroz upotrebu hranjivih proizvoda. U tom smislu najbolji izbor predstavljaju biljna ulja.

Osvježenje

Znojenje regulira tjelesnu ravnotežu i osigurava optimalnu temperaturu tijela (37.2 ° C) te je uglavnom izazvan porastom temperature, ali i emocijama i stresom. Iako sami znoj nema miris, u kontaktu s bakterijama stvaraju se neugodni mirisi, što postaje neugodno, kako za nas, tako i za ljude oko nas.

Znojenje je osobito prisutno na pojedinim dijelovima tijela kao što su, dlanovi, noge, čelo, prsa i, posebno pazusi. Područje pazuha zapravo ima specifična fiziološka svojstva - veliki broj znojnih žlijezda i okluzije uzrokuju lučenje znoja, stvarajući veći pH što pridonosi rastu bakterija.

Dva su tipa dezodoransa:

 • antiperspiranti (sadrže aluminijske hidrokloride) koji blokiraju znojenje, ali time narušavaju prirodni proces
 • koji ne sadrže aluminij već, pomno odabranim sastojcima prirodnog podrijetla, djeluju na bakterije i apsorbiraju vlagu.

Dodatni savjeti za lijepu kožu

 • Izbjegavajte dugo tuširanje i kupke - to uzrokuje sušenje i svrbež kože
 • Ne nanosite kremu na mokru kožu - krema će skliznuti s kože i neće imati učinak
 • Vježbajte - vježbanjem koža postiže dodatnu elastičnost
 • Pijte dovoljne količine vode - voda hidratizira kožu i održava vlažnost
 • Pazite na prehranu – jedite što više voća i povrća
 • Izbjegavajte dugo tuširanje i kupke - to uzrokuje sušenje i svrbež kože
 • Ne nanosite kremu na mokru kožu - krema će skliznuti s kože i neće imati učinak
 • Vježbajte - vježbanjem koža postiže dodatnu elastičnost
 • Pijte dovoljne količine vode - voda hidratizira kožu i održava vlažnost
 • Pazite na prehranu – jedite što više voća i povrća

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti