Obiteljski ručak pospješuje zdravlje i kontrolu težine vašeg djeteta

Obiteljski ručak pospješuje zdravlje i kontrolu težine vašeg djeteta

Obiteljski ručak pospješuje zdravlje i kontrolu težine vašeg djeteta
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja redovito jedu sa svojom obitelji imaju tendenciju imati bolje zdravlje, znatno manji rizik da postanu pretili te razvijati zdrave prehrambene navike, ističu istraživači s University of Illinois. Redovito u ovom kontekstu znači najmanje tri obroka tjedno.

Autori dodaju kako djeca koja redovito jedu sa svojim obiteljima imaju mnogo manju vjerojatnost da će imati neki od poremećaja u prehrani.

Ovo je prvo istraživanje, autori objašnjavaju, koje je utvrdilo da li postoji veza između zajedničkog obiteljskog ručka i prehrambenog zdravlja kod djece.

Istraživačica dr. Amber J. Hammons nam objašnjava: „Sve u svemu, obitelji koje jedu pet ili više obroka zajedno, imaju djecu koja imaju 25% manju vjerojatnost da će naići na prehrambene zdravstvene probleme za razliku od djece koja jedu samo jedan ili nijedan obrok sa svojim obiteljima. Zajednički obiteljski obroci, čini se da djeluju kao zaštitni faktor za prekomjernu težinu, nezdravu prehranu te poremećaje u prehrani."

Dr. Hammons i dr. Barbara H. Fiese, pregledale su nalaze 17 istraživanja o prehrani djeteta i prehrambenim navikama, koji su uključivali više od 182.000 djece, uključujući i tinejdžere.

Postojala je jasna korelacija između zajedničkih obiteljskih obroka te boljeg zdravlja i prehrambenih navika.

Znanstvenice su otkrile kako djeca koja pet puta tjedno jedu s ostatkom obitelji, imaju 35% manje šanse da će imati poremećaje u prehrani u usporedbi s drugom djecom.

U ovom istraživanju poremećaji prehrane uključuju: probleme s plinovima, namjerno povraćanje, izgladnjivanje, propuštanje obroka, uzimanje dijetnih pilula, započinjanje pušenja kao strategija mršavljenja, konzumiranje premalo hrane, korištenje diuretika i korištenje laksativa.

„Za djecu i mladež s poremećajima prehrane, obiteljski ručak može osigurati okruženje u kojem roditelji mogu prepoznati rane znakove i simptome te poduzeti korake kako bi se problem spriječio u začetku. Osim toga, obiteljski ručak pojačava obiteljsku povezanost, što može potaknuti mladež da počnu pričati o takvim pitanjima i problemima unutar svoje obitelji," ističu autorice, a prenosi Medical News Today.

Osam od 17 istraživanja gledalo je i na status težine. Istraživači su otkrili kako ona djeca koja su zajedno jela najmanje tri puta tjedno imaju 12% manju vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti