Zrak u Zagrebu pet puta zagađeniji nego u Beču: Zašto je tako i trebamo li se zabrinuti?

Zrak u Zagrebu pet puta zagađeniji nego u Beču: Zašto je tako i trebamo li se zabrinuti?

Zrak u Zagrebu pet puta zagađeniji nego u Beču: Zašto je tako i trebamo li se zabrinuti?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Mediji su trenutno puni vijesti o zagađenosti zagrebačkog zraka. Mjerne postaje na Mirogojskoj, Sarajevskoj, Vrtlarskoj i Miramarskoj ulici su u zadnjih nekoliko dana pokazale udio štetnih čestica PM 2,5 i PM 10 koji prelazi granice normale. Sve je to u javnosti izazvalo zabrinutost, stoga smo razgovarali s Jadrankom Škevin-Sović, načelnicom sektora za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda koja nam je pojasnila uzroke takve situacije.

Zašto je zrak u Zagrebu toliko zagađen?

"Ovo nije izuzetna situacija u hladno doba godine kada imamo ovako stabilnu atmosferu i niske temperature. Naime, pojačano zagađenje se mjeri zato što nema vjetra, nema provjetravanja, i zrak jednostavno stoji. Također je pojačan pritisak iz malih kućnih ložišta, od grijanja na drva, od prometa te od industrije. To je uobičajena situacija u ovom dijelu Hrvatske i Europe općenito u ovo doba godine", rekla nam je Škevin-Sović.

Ipak, saznajemo da je indeks kvalitete zraka u Beču trenutno 28, a u Zagrebu 150 (prema The Weather Channelu), što gospođa Škevin-Sović objašnjava time da su trenutno vidljiva i neka prekogranična onečišćenja koja su uvjetovana vjetrovima koji trenutno pušu prema hrvatskim granicama. "To je vidljivo i po tome što su pozadinske postaje Desinić i Vela Straža na Kornatima također u crvenom, to jest, izmjerile su visoku koncentraciju čestica koje ulaze u Hrvatsku", navodi Škevin-Sović.

Trebamo li ostati u kući i ne boraviti na otvorenom?

Prema podacima mjernih postaja u Zagrebu, kvaliteta zraka je loša, to jest, označena crvenom bojom. Nastavno na to, preporuke za opću populaciju su da građani razmisle o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom ako osjete simptome poput nadražaja očiju, kašlja ili grlobolje, dok su preporuke za osjetljive skupine građana da razmisle o smanjenju tjelesnih aktivnosti, osobito na otvorenom i posebno ako osjete simptome.

Situacija je još gora u Sisku, Kutini i Slavonskom Brodu, gdje su mjerni uređaji državne mreže Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazali još veću koncentraciju lebdećih čestica. Ako želite provjeriti kvalitetu zraka na području gdje živite, to možete učiniti na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o mjerama sigurnosti je objavio Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije