7 sobnih biljaka koje mogu očistiti zrak i poboljšati vaše zdravlje

7 sobnih biljaka koje mogu očistiti zrak i poboljšati vaše zdravlje

7 sobnih biljaka koje mogu očistiti zrak i poboljšati vaše zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 19.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Osim što vizualno uljepšavaju prostor, sobne biljke mogu biti dobre za vaše fizičko zdravlje, što čak potvrđuju i istraživanja. Primjer je istraživanje o čistom zraku koje je 1989. provela NASA, a koje je pokazalo da neke biljke mogu ukloniti toksine iz zraka kroz proces fotosinteze. Tijekom fotosinteze biljke uklanjaju ugljični dioksid iz zraka i proizvode kisik. Doktorica medicine Navya Mysore objašnjava da samim time povećavaju razinu kisika u domu, što potencijalno može pomoći smanjiti glavobolju, poboljšati fokus i cjelokupno raspoloženje. ''Biljke također povećavaju vlažnost u vašoj kući, što bi potencijalno moglo pomoći u ublažavanju suhe kože'', ističe Mysore.

Prema istraživanju objavljenom u ožujku 2018. godine u časopisu Wireless Sensor Network koje je proučavalo nekoliko različitih istraživanja, sobne biljke mogu apsorbirati otrovne kemikalije iz zraka i metabolizirati ih ili ugraditi u vlastita tkiva. Mnoge sobne biljke mogu pomoći i u uklanjanju hlapljivih organskih spojeva iz zraka. Hlapljivi organizmi emitiraju se iz različitih izvora, uključujući boje, lakove, razne materijale, dim i slične tvari. Udisanje takvih spojeva može iritirati oči, nos i grlo te uzrokovati mučninu i otežano disanje. Osim za fizičko, biljke mogu biti i korisne za vaše mentalno zdravlje. U nastavku pročitajte prijedloge koje biljke biste trebali staviti u svoj dom ako želite poboljšati kvalitetu zraka.

1. Mirni ljiljan

Mirni ljiljan, biljka koja je pripadnih roda Spathiphyllum, poznata je po tome da ju je lako održavati, zbog čega je prikladna za sve one koji nemaju iskustva s biljkama. Istraživanje objavljeno u prosincu 2021. godine pokazalo je da mirni ljiljani pomažu u uklanjanju ugljičnog dioksida i formaldehida iz zraka, dok su prethodna istraživanja pokazala kako mogu smanjiti ukupnu količinu organskih hlapljivih spojeva.

Ipak, kod ove biljke je važan oprez ako imate malu djecu ili kućne ljubimce jer sadrži kalcijev oksalat, tvar koja može nadražiti želudac i dišne puteve ako se konzumira u velikim količinama. Ljiljan mira smjestite na mjesto na kojem je svjetlost srednja ili slabija. Ovu biljku nije potrebno previše zalijevati, međutim potrebno je održavati tlo vlažnim.

2. Zlatni puzavac

Osim što je jednostavan za održavanje i lijepo izgleda, zlatni puzavac (Epipremnum Aureum) je poznat kao prirodni pročišćivač zraka. Istraživanje objavljeno u srpnju 2017. pokazalo je da zlatni puzavac može učinkovito smanjiti razinu ozona u unutrašnjem zraku. Važno je znati da jednako kao i ljiljan mira, zlatni puzavac također sadrži oksalat. Zlatni puzavac također ne voli previše vode, stoga je idealna za osobe koje nerijetko zaboravljaju zaliti biljke. Samo pazite da ju ne zaboravite zaliti predugo.

3. Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum), poznat i pod nazivom pauk biljka, je višegodišnja biljka s karakterističnim dugim i uskim listovima koji podsjećaju na paukove noge. Iznimno efektno izgleda u visećim košarama za biljke, a kao i ostale biljke na ovom popisu poznata je po tome što upija štetne toksine iz zraka. Ova biljka nije zahtjevna za održavanje, a voli umjereno do jako neizravno svjetlo. Također ne voli previše vode, već ju je potrebno zaliti tek kada se gornji sloj zemlje debljine jednog centimetra osuši.

4. Svekrvin jezik

Svekrvin jezik je biljka je poznata i pod nazivom biljka zmija (Sansevieria trifasciata var. Laurentii) zbog svojih karakterističnih visokih zelenih listova. Ova biljka je bila uključena u NASA-ino istraživanje, što znači da dokazano može pomoći pročišćavanju zraka. Svekrvin jezik preferira toplije temperature i jako neizravno svjetlo, no jednako dobro može uspjeti i ako ju stavite u sjenu. Kao i kod zelenog ljiljana, kada se gornji sloj zemlje osuši znate da je vrijeme za zalijevanje.

5. Engleski bršljan

Iako se često može vidjeti na otvorenom, engleski bršljan (Hedera helix) jednako tako može stajati i u kući. Istraživanje objavljeno 2015. godine u Indian Journal of Science and Technology pokazalo je da engleski bršljan snižava razinu ugljičnog dioksida i formaldehida u zraku. Prethodno navedeno objavljeno 2018. pokazalo je da ova biljka filtrira opasne spojeve poput benzena, ksilena i toluena iz zraka, a čak može i smanjiti plijesan. Ipak, ova biljka je otrovna za mačke i pse, stoga budite oprezni. Engleski bršljan voli jako neizravno svjetlo, a najbolje će uspjeti ako ga posadite u posudu s dobrom drenažom. Osim toga, odgovara mu obilno zalijevanje, međutim između dva zalijevanja pričekajte da se tlo lagano osuši.

6. Mirisni zmajevac

Mirisni zmajevac (Dracaena fragrans) je elegantna biljka s dugim uskim listovima za koje je NASA-ino istraživanje pokazalo da može ukloniti neke toksine iz zraka. Kao i neke druge biljke na ovom popisu, otrovna je za životinje poput mačaka i pasa, stoga nije najbolji izbor ako imate kućne ljubimce. Ovoj biljci nije potrebna posebna njega, međutim nemojte ju staviti na izravno svjetlo. Također, najbolje ćete znati da ju je potrebno zaliti kada se površinski sloj zemlje malo osuši.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije