Opasna slatka pića

Opasna slatka pića

Opasna slatka pića
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...pa čak i sa srcem, zbog smanjene razine kalcija u krvi, upozorili su liječnici.

Promjena razine kalija može znatno promijeniti rad kardiovaskularnog sustava, otkrili su znanstvenici u stručnom časopisu International Journal of Clinical Practice.

Kronično pomanjkanje kalija koje uzrokuje prekomjerno pijenje cole i ostalih gaziranih pića može dovesti do poremećaja srčanog ritma, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Ioannina u Grčkoj. Nedostatak kalija izaziva mišićnu slabost, grčeve, lupanje srca i mučninu.

Studija je obuhvatila pacijente koji su pili između dvije i devet litara gaziranih pića na dan, a među njima su bile i dvije hospitalizirane trudnice.

Jedna od njih, koja je pila tri litre cole na dan, žalila se na umor, gubitak apetita i povraćanje, dok je druga, koja je deset mjeseci prije hospitalizacije pila sedam litara cole na dan, patila od mišićne slabosti.

Obje su se potpuno oporavile kada su prestale piti colu i kada su dobile kalij, pokazala je studija.

Studija je pokazala da pomanjkanje kalija može uzrokovati konzumacija triju najčešćih sastojka gaziranih pića: glukoze, fruktoze i kofeina.

Komentirajući objavljeni članak, američki znanstvenik Clifford Packer istaknuo je da bi se colu moralo dodati na popis supstanci koje mogu izazvati pomanjkanje kalija.

Usput, pomanjkanje kalija može izazvati i prekomjerno (8 do 10 litara na dan) ispijanje vode, praćeno pojačanim mokrenjem.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti