Ananas - odlično mirisno voće

Ananas - odlično mirisno voće

Ananas - odlično mirisno voće
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Danas je ananas na široko poznata biljaka, no on je prvotno uspijevao sam u Južnoj Americi, u Brazilu i Paragvaju. Južnoamerički Indijanci su ga nazivali Anananas Cosmosus što znači odlično mirisno voće. Ananas se proširio u Meksiko, Puerto Rico, na Havaje, Filipine, Tajland, Afriku i Australiju odnosno na gotovo sve zemlje u kojima čitavu godinu sja sunce i padaju tropske kiše. Najveći proizvođači ananasa danas su Tajland, Filipini i Brazli.

Plod ananasa je specifičan zbog ljuskaste površine, a plod može narasti do mase tri kilograma. Žuto meso ploda ima prepoznatiljiv aromatičan okus,pa se iz tih razloga koristi za dekoraciju i aromatizaciju. Ananas sadrži sve vitamine no u najvećoj količini vitamine C, B, i A,a kad je riječ o mineralima i elementima u tragovima u ananasu ih ima 16: kalij, kalcij, fosfor, jod, magnezij i dr.

Pripremite sirup od ananasa za bolje zdravlje cijelog tijela!

Ono što ananas čini jednim od najboljih prirodnih ljekovitih sredstava je izuzetno visok udio bromelina. Bromelin je tzv. čudotovorni enzim, a sastoji se točnije od tri enzima koji djeluju na razgradnju bjelančevina u tijelu, tako da ananas možemo ubrojiti u najvažnije saveznike kod probave bjelančevina. Uz ovo bromelin posjeduje još neka pozitivna svojstva: sprječava zgrušavanje krvi i na taj način poboljšava prokrvljenost, snižava krvni tlak i doprinosi razgradnji nakupina na unutarnjim stijenkama žila. Bromelin djeluje i na ublažavanje upala te djeluje opuštajuće na mišiće, sprječeva lokalne mišićne grčeve, kao što su primjerice menstrulani grčevi. Bromelin se može pronaći i kako nadopuna prehrani u obliku kapsula.

Ananas nam je dobar suradnik u očuvanju zdravlja, jer uz sve navedeno, ima i diuretička svojstva, služi za poticanje apetita, jačanje probave, sprječavanje proljeva, uništava crijevne nametnike, pomaže kod tegoba sunčanice. Kada je riječ o hiperpigmetacijama kože koje su uzrokovane starenjem (staračke pjege) bromelin opet djeluje kao naš saveznik. Kako bromelin prodire kroz kožu i može izblijediti pigment hiperpigmenatcija (staračke pjege). Jastučić vate natopljen sokom od ananasa položimo na hiperpigmetacije na gornjoj strani dlanova i one blijede ili potpuno nestaju. Sok ananasa se koristio kod povišene temperature i tegoba morske bolesti. U karipskim zemljama ananas je cijenjeni afrodizijak.

Pripremite smoothie od ananasa i jagode protiv nadutosti!

Nezreli plodovi ananasa su dosta kiseli, sadrže izuzetno veliku količinu kiseline, pa bi ih trebali izbjegavati ljudi s upalama želučane sluznice, čirom na želucu ili dvanaesniku. Za takve ljude je preporučljivo da izbjegavaju i zrele manje slatke plodove. Velika količina kiseline prisutne u nezrelim plodovima može oštetiti i zube. Ananas i sok ananasa nisu preporučljivi ni za vrijeme trudnoće.

Pri kupnji ananasa treba kupovati samo zrele plodove, a njih ćete prepoznati po tvrdim izboćenim ljuskama koje će se lako otrgnuti. Što je plod tamniji to je bolje kvalitete. Plod ananasa je vrlo osjetljiv i ne smije se držati u hladnjaku.Konzervirani ananas je izgubi i do 60% vitamina, a konzerviranjem se i molekule bromelina razgrađuju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije