Opasnost je u liberalizaciji lijekova i njihovoj neodgovornoj primjeni!

Opasnost je u liberalizaciji lijekova i njihovoj neodgovornoj primjeni!

Opasnost je u liberalizaciji lijekova i njihovoj neodgovornoj primjeni!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
  • Britanski pedijatri i ljekarnici zabrinuti su zato što u Velikoj Britaniji i Irskoj roditelji daju djeci s temperaturom oralne suspenzije (popularno zvani i „dječji sirupi“) s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, bez čitanja uputa o lijeku. Ističemo kako struka nije zabrinuta zbog sigurnosnog profila paracetamola, nego zbog sve učestalije pogrešne, neracionalne ili neinformirane primjene dječjih sirupa za snižavanje temperature, bez konzultacija s ljekarnikom ili liječnikom,
  • Liberalizacija lijekova izvan ljekarni uzima svoj danak! Spomenuta istraživanja su se provela u državama gdje je veliki broj bezreceptnih lijekova dostupan u supermarketima i trgovinama, što se pokazalo rizikom po javno zdravlje jer se lijekovi koriste bez odgovornosti i traženja savjeta ljekarnika ili liječnika!
  • Paracetamol je jedan od najčešće korištenih lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature i smanjenje boli, koji mogu koristiti čak i trudnice i djeca dojenačke dobi u skladu sa savjetima ljekarnika ili liječnika.
  • Kao i neke europske zemlje, Hrvatska se treba suzdržati od liberalizacije tržišta bezreceptnih proizvoda i požurivanja s prodajom lijekova putem interneta bez kvalitetne konzultacije sa strukom i pacijentima, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice uslijed pogrešne i neodgovorne primjene lijekova koji su inače vrlo vrijedni, učinkoviti i iznimno sigurni kada se koriste uz nadzor i savjete ljekarnika ili liječnika! Ljekarnici u Hrvatskoj i dalje će zagovarati stav da lijek nije roba i da mu je mjesto isključivo u ljekarni!

Potaknuto nedavnim napisima o štetnosti paracetamola za djecu, Hrvatsko farmaceutsko društvo želi pravovaljano informirati javnost o navedenoj vijesti, naglašavajući kako je paracetamol lijek koji je iznimno važan i siguran ako se primjenjuje u skladu sa stručnim smjernicama i uputama.

Izjave britanskih pedijatara i ljekarnika koje su prenijeli naši mediji bile su usmjerene na zabrinutost što u Velikoj Britaniji i Irskoj roditelji daju oralne suspenzije (popularno zvani i „dječji sirupi“) s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kada lijek uopće nije bio potreban. Nažalost, liberalizacija tržišta bezreceptnih lijekova u Velikoj Britaniji i dostupnost takvih lijekova u supermarketima i trgovinama, ili pak preko interneta, negativno je utjecala da roditelji smatraju takve lijekove potpuno neškodljivima za svoju djecu neovisno o preporučenoj dozi i učestalosti primjene! Rezultati istih istraživanja pokazala su kako su roditelji u preko 80% slučajeva krivo, prečesto i u višestruko prekoračenim dozama primjenjivali lijekove za snižavanje temperature, stoga je puno veća zabrinutost oko zdravstvene informiranosti i edukacije roditelja te dostupnosti lijekova u okruženju supermarketa, negoli postoji briga o sigurnosnom profilu lijekova kao što je paracetamol ili ibuprofen koji su se u tekstu navodili, a koje zdravstvena struka smatra sigurnim i učinkovitim lijekom ukoliko se primjenjuju u skladu s uputama ljekarnika ili liječnika!

„Paracetamol je jedan od najčešće korištenih lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature i smanjenje boli, koji mogu koristiti čak i trudnice u skladu sa savjetima ljekarnika ili liječnika. Na tržištu postoje različiti farmaceutski oblici paracetamola s prilagođenim dozama za dječju populaciju. Kao i svaki lijek, paracetamol ima određene prepoznate rizike ukoliko se nepravilno i neodgovorno primjenjuje, posebice u dozama višim od preporučenih. Sigurna primjena paracetamola, kao i svakog drugog lijeka, podrazumijeva odgovorno ponašanje prema liječenju i procjenu koristi u odnosu na moguće rizike primjene lijeka, prije svega pridržavanje režima doziranja lijeka i maksimalnih dnevnih doza. Magistri farmacije kao stručnjaci za lijekove kompetentni su savjetovati pacijenta o pravilnoj primjeni lijeka, s ciljem postizanja optimalnog terapijskog učinka, ali i izbjegavanja te prepoznavanja neželjenih štetnih pojava“, izjavila je prof. dr. sc. Lidija Bach Rojecky, mag. pharm., predstojnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., specijalist pedijatrije iz Centra dječjeg zdravlja, naglašava kako je „paracetamol učinkovit i siguran lijek koji ima svoju primjenu u pedijatrijskoj praksi već desetljećima! Opasnost i rizici primjene paracetamola koje su se posljednjih dana mogle pročitati u medijima su između ostalog prenapuhane, jer je za svaki lijek iznimno važno da se koristi prema savjetima ljekarnika ili liječnika, te u skladu s priloženim uputama o lijeku, no roditelji u strahu od temperature vrlo često djeci daju lijek prečesto i u prevelikim dozama što naravno dovodi do predoziranja, nuspojava i mogućih rizika zbog kojih je struka izrazila zabrinutost!“

Mag. pharm. Ana Galić Skoko je kao javni ljekarnik i članica Izvršnog odbora Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva posebice istaknula kako se "svaki bezreceptni lijek smatra sigurnim i učinkovitim, ali isključivo ukoliko se primjenjuje na pravilan način i u jasno propisanoj dozi, u skladu s primjerenom dobi i tjelesnom težinom djeteta, o čemu se roditelji uvijek mogu i trebaju posavjetovati s ljekarnikom ili liječnikom! Kao ljekarnik, ali i kao roditelj, apeliram da se obavezno pročitaju upute o lijeku te da se izbjegava samoliječenje na vlastitu ruku, bez prethodnog savjetovanja sa zdravstvenim stručnjakom"

Niz europskih zemalja iznimno je svjestan rizika i mogućih opasnosti dostupnosti lijekova izvan ljekarni i kupovine lijekova putem neprovjerenih internet stranica, stoga se i Hrvatska na vrijeme treba suzdržati od liberalizacije tržišta bezreceptnih proizvoda i požurivanja s prodajom lijekova putem interneta bez kvalitetne konzultacije sa strukom i pacijentima, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice uslijed pogrešne i neodgovorne primjene lijekova koji su inače vrlo vrijedni, učinkoviti i iznimno sigurni kada se koriste uz nadzor i savjete ljekarnika ili liječnika! Ljekarnici u Hrvatskoj i dalje će zagovarati stav da lijek nije roba i da mu je mjesto isključivo u ljekarni!

U slučaju bilo kakvih nedoumica oko lijekova, nemojte zaboraviti da su Vam vrata svih ljekarni uvijek otvorena za sve informacije o odgovornoj i pravilnoj primjeni svih lijekova, bezreceptnih ili receptnih!

Svi roditelji se s povjerenjem mogu i trebaju uvijek obratiti ljekarnicima i liječnicima, svojim partnerima u zdravlju, kako bi svi pacijenti, pa tako i naši najmlađi, dobili siguran i učinkovit lijek onda kada je najpotrebnije!

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti