Oprez! Keto dijeta ima ovu groznu nuspojavu

Oprez! Keto dijeta ima ovu groznu nuspojavu

Oprez! Keto dijeta ima ovu groznu nuspojavu
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Posljednjih je godina keto dijeta sve popularnija, stoga se mnogi ljudi odlučuju upravo za ovaj tip prehrane kada žele izgubiti kilograme.

Osnova prehrane kod keto dijete su uglavnom masnoće, dok oko 25% hranjivih sastojaka dolazi iz proteina, a manje od 10% iz ugljikohidrata. Tako strogo ograničen unos ugljikohidrata dovodi tijelo u stanje zvano ketoza, kod kojeg organizam kao izvor energije koristi masnoće, umjesto ugljikohidrata.

Keto dijeta nuspojave

Manje poznata činjenica o ketogenoj dijeti jest to da konzumacija velikih količina mesa i sira ima iznimno nepovoljan utjecaj na dah. Mnogi koji slijede ketogenu prehranu kao rezultat u ustima mogu osjetiti metalni okus. Svaki organizam voli ravnotežu, zbog čega pluća i bubrezi eliminiraju ketone, kako bi se izbjeglo njihovo nakupljanje u krvotoku. Izdisanje ketona zbog toga rezultira pojavom poznatom kao keto zadah. Ova nuspojava može signalizirati da je tijelo ušlo u stanje ketoze.

Ipak, keto zadah se ne pojavljuje kod svih osoba koje prakticiraju dijetu s ograničenim unosom ugljikohidrata. Osobe koje su to doživjele ističu da ta pojava nestaje nakon nekoliko tjedana, odnosno kada se tijelo prilagodi dramatičnoj promjeni prehrane. Keto zadah je moguće eliminirati pojačanom oralnom higijenom, kao i konzumacijom dovoljne količine tekućine.

Kao i svaka dijeta, keto prehrana može imati razne nuspojave i nije za svakoga. Prije no što pokušate izgubiti višak kilograma ovakvom vrstom prehrane, posavjetujte se sa stručnjakom kako biste pronašli najbolje rješenje za sebe.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti