Opsadno stanje u zagrebačkim bolnicama, čeka se i po deset sati

Opsadno stanje u zagrebačkim bolnicama, čeka se i po deset sati

Opsadno stanje u zagrebačkim bolnicama, čeka se i po deset sati
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U zagrebačkim bolnicama vlada opsadno stanje jer su zatrpane pacijentima koji dolaze sa simptomima gripe. No čak 95 posto njih liječnicima se javlja bez potrebe, istaknuto je danas na današnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera zdravstva povodom epidemije svinjske gripe.

Kako u bolnicama dežuraju po tri do četiri liječnika, jasno je da se, kada nahrupe stotine pacijenata, stvaraju gužve tako da imamo informacije da se na pregled liječnika ponekad čeka po osam i deset sati - rekao je gradski pročelnik za zdravstvo dr. Zvonimir Šostar.

Kako bi se rasteretili liječnici, ali i kako bi građani znali što mogu sami poduzeti za svoju zaštitu, grad je tijekom vikenda tiskao 50.000 letaka s uputama o gripi. Leci će se dijeliti na mjestima poput ambulanti i domova za umirovljenike.

Gripa nije izuzetno teška bolest, ona se pojavljuje svake godine i od nje se umire, ali 95 posto bolesnika ima blagi oblik i ne treba hitnu intervenciju - rekao je prof. Ilija Kuzman iz Klinike za infektivne bolesti.

Poručio je kako bolesnici koji su mladi i inače zdravi zbog gripe uopće ne trebaju ići liječniku, već simptome (temperatura iznad 38 stupnjeva, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, kašalj i curenje iz nosa) mogu sami liječiti kod kuće.

Liječniku se što prije trebaju javiti osobe kojima bolest može izazvati komplikacije, a riječ je o starijima od 65 godina, trudnicama, djeci do 2 godine te kroničnim bolesnicima koji boluju od srčanih, plućnih, bubrežnih bolesti, dijabetičarima, transplantiranim osobama i onima na kemoterapiji te predebelim osobama. Za njih će liječnik procijeniti treba li im u roku od 48 sati od pojave simtoma prepisati antivirusni lijek.

Treća skupina su oboljeli s teškim simptomima - otežanim disanjem, pritiskom u prsima, vrtoglavicom i ošamućenosti, povraćanjem, ponovnom pojavom temperature nakon poboljšanja simptoma, koji se što prije trebaju javiti u hitnu službu radi hospitalizacije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti