Otkriven gen odgovoran za zatajenje srca mladih

Otkriven gen odgovoran za zatajenje srca mladih

Otkriven gen odgovoran za zatajenje srca mladih
  • Objavljeno: Subota, 14.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brze kontrakcije srčanog mišića blokiraju redovitu funkciju srca te punjenje klijetki, što uzrokuje srčani udar.

Nizozemski znanstvenici iz amsterdamskog medicinskog centra (AMC) otkrili su gen odgovoran za iznenadno zatajenje srca mladih ljudi.

Rezultati istraživanja objavljeni su na internetskim stranicama američkoga stručnog časopisa American Journal od Human Genetics.

Znanstvenici su objasnili kako su se tijekom istraživanja usredotočili na idiopatsku fibrilaciju ventrikula, dosad nedovoljno poznat i neobjašnjiv poremećaj srčanog ritma.

Osobe koje pate od ovog poremećaja osjećaju iznenadne brze kontrakcije srčanog mišića, što blokira redovitu funkciju srca, odnosno punjenje klijetki, i brzo rezultira srčanim udarom.

Smrt prije predesete

Ako poremećaj ostane nezamijećen ili se ne liječi, mozak pati od nedostatne opskrbe kisikom što uzrokuje iznenadnu smrt.

Četvrtina osoba koje boluju od ovoga oblika nasljednoga genetskog poremećaja često umre prije navršenih 50 godina. Nizozemski znanstvenici ustvrdili su da je za poremećaj odgovoran fragment DNK na kromosomu 7q36.

Kod nositelja ovoga gena mogućnost prijenosa na potomstvo je čak 50 posto. No s obzirom da su znanstvenici identificirali gen, osobama koje ga imaju, moći će se implantirati maleni elektronički defibrilator. Dakle, ukoliko dođe do srčanog zastoja, automatski će reagirati elektronički debriblator koji će zaustaviti ventrikularne kontrakcije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti