Ova "loša" navika može poboljšati imunitet i osloboditi od stresa!

Ova "loša" navika može poboljšati imunitet i osloboditi od stresa!

Ova "loša" navika može poboljšati imunitet i osloboditi od stresa!
  • Objavljeno: Utorak, 07.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se čini banalno i bake su vas uvijek upozoravale kako to nije dobro za zdravlje, hodanje s bosim stopalima prešlo je od čudnovatog trenda kontrakulture, do znanstveno istražene prakse s nizom značajnih zdravstvenih prednosti, poput povećanja antioksidanata, smanjenja upale i poboljšanja sna.

Odnosi se na hodanje bosim nogama po zemlji, travi ili pijesku (što znači: bilo koja prirodna površina). Stoga ćemo morati sići s trotoara. Rane studije pokazuju da zdravstvene koristi dolaze iz odnosa između naših tijela i elektrona u zemlji. Planeta ima svoj prirodni naboj, a čini nam se da bolje radimo kada smo s njom u izravnom kontaktu.

Zašto bismo hodali bosi?

Nekoliko studija pokazalo je da hodanje bosim nogama po zemljanim površinama ima pozitivan učinak na kronične bolesnike u poboljšanju sna, kao i u borbi protiv srčanih bolesti i ubrzanju metabolizma. Bez obzira na dokazane prednosti, česte šetnje prirodom nešto su što se svakako treba prakticirati. Redovito hodanje od samo pola sata dnevno može umanjiti rizik od raka, poboljšati zdravlje kardiovaskularnih sustava, regulirati težinu i spriječiti dijabetes. Osim toga, hodanje poboljšava oksigenaciju krvi, cirkulaciju i imunološki sustav, uklanja toksine i oslobađa od stresa.

Istina je da ove stvari možemo regulirati i članstvom u lokalnoj teretani, ali odlazak u prirodu ipak ima svoje prednosti. Kao prvo, čak i ako uživamo u tome, odlazak u teretanu obično je posao. S druge strane, hodanje u prirodi znači prijeći u trenutak, a ne pokušati nešto postići. Što je još važnije, okruženi smo svježim zrakom, čistim, bogatim kisikom i prekrasnim krajolikom, a ne mirisom teretane i televizorima ravnog ekrana. I nema članarine.

Prednosti hodanja

Osim toga, hodanje stvara fizičke i emocionalne ritmove. Za razliku od trčanja, koje je po definiciji užurbano i pod velikim utjecajem, hodanje je nježno, njeguje i daje nam prostor. Imamo priliku proraditi događanja tijekom dana. Osim toga, čak i lagana šetnja oslobađa endorfine.

Kliknite na sliku i saznajte mogu li se kilogrami izgubiti samo hodanjem!

Najvažnije je da duboko dišemo. Dok hodamo, naše disanje počinje se sinkronizirati s našim kretanjem. Doživljavamo osjećaj ekspanzije i slobode.

Nema čovjeka čijim tijelom nisu prošle dobre vibracije kada mu je nakon dugog radnog dana bliska osoba krenula masirati stopala. No, osim što stopala nose cijelu našu težinu, ona su, prema vjerovanjima liječnika kineske medicine, svojevrsno ogledalo u kojemu se ogledaju svi naši organi, žlijezde i dijelovi tijela.

Drugim riječima, stopala su prepuna refleksnih zona čijim se doticanjem i pritiskanjem može djelovati na protok energije u svakom pojedinačnom organu. Protiče li energija dobro, tijelo je u optimalnom stanju, ali ako nastanu zastoji, to se može očitovati kao bolest.

Konačno, hodanje postaje više od samog vježbanja; ono postaje „oblik liječenja“, uklanjajući naš stres i zamjenjujući ga dobrobiti na svim razinama.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti