Ovaj omiljeni napitak sprječava rak debelog crijeva!

Ovaj omiljeni napitak sprječava rak debelog crijeva!

Ovaj omiljeni napitak sprječava rak debelog crijeva!
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Rak debelog crijeva treći je najčešći dijagnosticirani rak kod muškaraca i žena u Americi, od kojeg godišnje oboli više od 130 tisuća osoba, a i u ostatku svijeta je slična situacija.

No, pijenje omiljenog napitka može imati velike prednosti za vaše zdravlje i za sprječavanje ove bolesti.

Godinama se mislilo da je kava opasna, a danas postoje dokazi da kava zapravo ima brojne koristi. Dobre vijesti su da konzumacija kave može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 50%, navode istraživači. Što više pijete, to je manji rizik, bez obzira radi li se o običnoj ili kavi bez kofeina.

Zaštitni učinak nije kofein, nego puno drugih antioksidativnih sastojaka koji se oslobađaju u kavi tijekom procesa prženja.

Saznajte kako češnjak uništava stanice raka debelog crijeva!

Za istraživanje su prikupljeni podaci od više od 5000 muškaraca i žena s dijagnozom raka debelog crijeva, a bolesnici su uspoređeni s više od 4000 muškaraca i žena bez povijesti raka debelog crijeva.

Svi sudionici prijavili su koliko su kave pili, uključujući espresso, instant, bez kofeinsku ili filtriranu kavu. Isto tako, izvijestili su i o čimbenicima rizika za rak debelog crijeva, kao što su obiteljska povijest bolesti, prehrana, tjelesna aktivnost i pušenje.

Istraživanja pokazala: kava je ipak dobra za zdravlje! Saznajte zašto!

Rezultati su otkrili da je jedna do dvije šalice kave dnevno povezana s 26% manjim rizikom od raka debelog crijeva, dok je, za one koji su pili više od 2 i pol šalice, rizik smanjen za čak 50%.

Nastavak istraživanja o kavi mogao bi pomoći u razumijevanju raka debelog crijeva općenito i pružiti neke tragove o tome kako se rak razvija. A istraživači se nadaju da će se identificirane zaštitne supstance u kavi u budućnosti moći upotrijebiti za sprječavanje ili liječenje raka debelog crijeva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti