Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ovaj omiljeni napitak sprječava rak debelog crijeva!

Ovaj omiljeni napitak sprječava rak debelog crijeva!

Ovaj omiljeni napitak sprječava rak debelog crijeva!
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.05.2018.
  • Broj pregleda: 2.743
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj omiljeni napitak sprječava rak debelog crijeva!
Izvor slike: Depositphotos

Rak debelog crijeva treći je najčešći dijagnosticirani rak kod muškaraca i žena u Americi, od kojeg godišnje oboli više od 130 tisuća osoba, a i u ostatku svijeta je slična situacija.

No, pijenje omiljenog napitka može imati velike prednosti za vaše zdravlje i za sprječavanje ove bolesti.

Godinama se mislilo da je kava opasna, a danas postoje dokazi da kava zapravo ima brojne koristi. Dobre vijesti su da konzumacija kave može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 50%, navode istraživači. Što više pijete, to je manji rizik, bez obzira radi li se o običnoj ili kavi bez kofeina.

Zaštitni učinak nije kofein, nego puno drugih antioksidativnih sastojaka koji se oslobađaju u kavi tijekom procesa prženja.

Saznajte kako češnjak uništava stanice raka debelog crijeva!

Za istraživanje su prikupljeni podaci od više od 5000 muškaraca i žena s dijagnozom raka debelog crijeva, a bolesnici su uspoređeni s više od 4000 muškaraca i žena bez povijesti raka debelog crijeva.

Svi sudionici prijavili su koliko su kave pili, uključujući espresso, instant, bez kofeinsku ili filtriranu kavu. Isto tako, izvijestili su i o čimbenicima rizika za rak debelog crijeva, kao što su obiteljska povijest bolesti, prehrana, tjelesna aktivnost i pušenje.

Istraživanja pokazala: kava je ipak dobra za zdravlje! Saznajte zašto!

Rezultati su otkrili da je jedna do dvije šalice kave dnevno povezana s 26% manjim rizikom od raka debelog crijeva, dok je, za one koji su pili više od 2 i pol šalice, rizik smanjen za čak 50%.

Nastavak istraživanja o kavi mogao bi pomoći u razumijevanju raka debelog crijeva općenito i pružiti neke tragove o tome kako se rak razvija. A istraživači se nadaju da će se identificirane zaštitne supstance u kavi u budućnosti moći upotrijebiti za sprječavanje ili liječenje raka debelog crijeva.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti