Ove bolesti će najviše prijetiti čovječanstvu sljedećih 20 godina!

Ove bolesti će najviše prijetiti čovječanstvu sljedećih 20 godina!

Ove bolesti će najviše prijetiti čovječanstvu sljedećih 20 godina!
  • Objavljeno: Utorak, 11.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstveno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom Lancet Medicine Journale-u nedvojbeno su iznijeli statistiku najsmrtonosnijih bolesti, i to od dvije godine unatrag pa sve do znanstveno utemeljenih predviđanja do čak 2040. godine.

Tako su uzeli u obzir najčešće uzorke smrtnosti za 250 uzroka smrti iz 195 zemalja i teritorija, a tendenciju rasta fatalnog ishoda pokazuju pojedina oboljenja, dok znanstvenici smatraju da se „top tri“ još dugo neće mijenjati.

Tako su se pri crnom vrhu u 2016. godini našle koronarne tegobe (bolesti srca i krvožilnog sustava), infarkt i respiratorne infekcije, a slijede dijarealne bolesti te povrede na putovanjima i, zanimljivo, malarija.

Na sedmom je mjestu, pak, smrtnost uslijed preuranjenog poroda (smrt u dojenačkoj dobi), zatim ona uzrokovana virusom HIV-a, potom kronične opstruktivne bolesti pluća, ali i samoozljeđivanje i dijabetes.

Visoku stopu smrtnosti na globalnoj razini čine kronične bolesti bubrega, slijede druge neonatalne komplikacije, Alzheimer, neonatalna sepsa i na dvadesetom mjestu karcinom jetre. Navedena lista pokazuje od kojih bolesti raste opasnost, a koje se malo po malo stavljaju pod kontrolu.

Na spisku su se našle, razvidno je, bolesti koje pokazuju simptome, ali i one kod kojih simptomi izostaju, dok značajnu statistiku čine i ozljede koje nastaju samoinicijativno ili pak nesretnim slučajem.

Znanstvenici, k tomu, predviđaju da će mračnu listu smrtnosti do 2040. godine činiti bolesti ovim poretkom zastupljenosti:

1. koronarne bolesti

2. infarkt

3. infekcije dišnog sustava

4. kronične opstruktivne plućne bolesti

5. kronične bolesti bubrega

6. Alzheimer

7. dijabetes

8. ozljede na putovanjima (cestovne i pomorske nesreće)

9. rak pluća

10. dijarealne bolesti

11. samoozljeđivanje

12. HIV/AIDS

13. rak jetre

14. kolesterol

15. karcinom rektuma

16. tuberkuloza

17. kongenitalni defekti

18. prerano rođenje

19. rak dojke

20. padovi

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti