Ovi savjeti će vam pomoći da se odviknete od slatkiša!

Ovi savjeti će vam pomoći da se odviknete od slatkiša!

Ovi savjeti će vam pomoći da se odviknete od slatkiša!
  • Objavljeno: Subota, 01.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ovi savjeti će vam pomoći da se postepeno odvikavate od slatkoga te da izbjegnete krizne trenutke zbog kojih se stalno vraćate slatkišima.

Svi koji vole slatko znaju reći da u kriznim trenutcima osjećaju nedostatak energije te da im tijelo traži slatki obrok.

Držite zdravu zamjenu na vidljivom mjestu

Hranu koju smo naviknuli jesti, posebice slatku, ne možemo tek tako izbaciti, nego moramo istrenirati tijelo i postepeno izbacivati nezdrave namirnice. Jedan od načina je zamjena sa zdravom hranom, primjerice sušenim voće, koje nam treba biti nadohvat ruke. Brusnice, grožđice, bademi i lješnjaci uskoro će vam postati omiljena hrana za grickanje.

Strpite se 15-ak minuta

Kriza nastupi u nekom trenutku kada organizam osjeti potrebu, ali srećom, ne traje dugo. Nutricionisti savjetuju u trenutku najveće krize pričekamo 15- ak minuta da prođe. U slučaju da nas želja za slatkim ne prolazi, možemo se poslužiti zdravim sušenim voćem.

Smanjite dozu

Znanstvenici tvrde da što više slatkiša jedemo, to nam organizam više traži. Upravo zato bi trebali smanjiti unos šećera za polovicu dnevne doze, a najjednostavniji način je da tijekom jutarnje kave ili čaja uopće ne dodajete šećer.

Vodite bilješke

Vjerojatno niste ni svjesni koliko dnevno šećera unosite, zato, da biste mogli smanjiti unos, trebate zapisati koliko puta dnevno posegnete za slatkom hranom. Nemojte zanemariti napitke u koje dodatno stavljate šećer ili med kao ni energetske pločice koje sadrže puno šećera.

Okupirajte misli

Kada nastupi želja za slatkim, počnite čitati, popričajte s kolegom, popijte čašu vode ili prošetajte, samo što manje razmišljajte o tome što biste sad željeli pojesti. Ako želja ne prestaje, pa čak ni vrećica suhog voća ne djeluje, podijelite čokoladicu s nekim iz ureda.

Ničega se ne odričemo preko noći pa tako ni slatke hrane jer je naš organizam naviknuo na svoju dozu slatkog. No, odricanje od slatkog nije nemoguća misija, samo ustrajte u želji i vjerujte u uspjeh.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti