Ovo morate znati prije šišanja, a nitko vam nije rekao

Ovo morate znati prije šišanja, a nitko vam nije rekao

Ovo morate znati prije šišanja, a nitko vam nije rekao
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.12.2019.
  • Broj pregleda: 1.576
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Doznajte neke manje poznate činjenice o skraćivanju kose, ali i savjete uz koje možete dobiti najbolje od šišanja. Skraćivanje kose ne čini se najpraktičnijim potezom prije hladnih mjeseci. No, bez obzira na to razmišljate li o drastičnoj promjeni ili ćete samo skratiti vrhove za nekoliko centimetara, postoje stvari, ili devet njih, koje biste svakako trebali znati o šišanju.

Šišanje za brži rast kose

To što ćete skratiti vrhove neće direktno utjecati na rast kose. Krajevi vaših vlasi, naime, nemaju nikakva utjecaja na folikule kose na vašem vlasištu koji određuju brzinu rasta kose i njezin rast općenito. Podšišavanje kosu samo čini zdravijom i ljepšom, što je također važno.

Koliko često treba šišati kosu?

Dajte vremena sebi i svojoj kosi između svakog šišanja, vjerojatno i ne morate ići frizeru svakih (standardnih) šest do osam tjedana. Vlasi se obično počinju dijeliti tri do četiri mjeseca poslije šišanja i zapravo je to vrijeme kada bi trebalo skratiti kosu (naravno, to se ne tiče održavanja frizure).

Slojevito šišanje

Kod šišanja slojeve bi trebalo prilagoditi teksturi kose. Čvrste kovrče najbolje funkcioniraju i izgledaju ako slojevi nisu savršeno ošišani, dok ravna kosa izgleda bolje s više slojeva.

Pranje kose prije šišanja

Nemojte šamponirati kosu prije šišanja. Ionako ćete poslije oprati kosu pa nema potrebe za sušenjem kutikula (zaštitnog sloja vlasi) dva puta.

Prirodna boja kose

Za kosu prirodne boje, dakle neobojenu, ponekad vrijede drugačija pravila. Primjerice, prirodnu je kosu najbolje šišati dok je suha.

Šiške

Ako razmišljate o šiškama, trebali biste znati pristaju li uopće vašem licu te odgovaraju li teksturi vaše kose. Dugačke šiške u pramenovima najbolje pristaju četvrtastom licu, dok mekše i kraće šiške najbolje uokviruju okruglo lice.

Održavanje kratke kose

Skraćivanje kose ne znači da će njeno održavanje i njega biti imalo jednostavniji. Naprotiv, da bi frizura dobro izgledala i bila uredna, potrebni su češći posjeti frizerskom salonu kako bi se održavao poželjan oblik, što na kraju znači da ćete potrošiti više novca i vremena.

Frizura po obliku lica

Kada dođete u salon, može se dogoditi da vam vaš stilist objasni kako frizura koju ste odabrali nije dobra za vašu kosu, da zapravo ne pristaje obliku vašeg lica ili pak da će zahtijevati više svakodnevnog truda oko održavanja nego što ste mislili. Ako ste već prije razmislili i o nekom drugom rješenju, lakše ćete se odlučiti za frizuru kojom ćete u konačnici biti zadovoljni.

Ispucali vrhovi

Ako ne podšišate rascvjetale vrhove, cvjetanje kose će se širiti. Razdvojeni krajevi nastavljat će se razdvajati po dužini vlasi ne odrežete ili ih na vrijeme, čineći vašu kosu krhkom i slabom. Kad vidite da su vam vrhovi vlasi počeli cvjetati, znači da je krajnje vrijeme za šišanje.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti