Ako je vaša kosa oštećena, morate znati ovih 7 stvari

Ako je vaša kosa oštećena, morate znati ovih 7 stvari

Ako je vaša kosa oštećena, morate znati ovih 7 stvari
  • Objavljeno: Subota, 03.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jeste li ikada obojili kosu? Je li vam sušilo za kosu staro? Češljate li kosu često? Ako ste potvrdno odgovorili na bilo koje od tih pitanja - da, čak i na posljednje - imate "oštećenu" kosu. Kosa se, čim izađe iz folikula, počinje boriti s vanjskim elementima koji je oštećuju. Drugim riječima, određeni stupanj štete je neizbježan.

Svejedno, nemojte se osjećati poraženo. Za razliku od kože, kosa je mrtvo tkivo i ne može se sama regenerirati, pa je vi svojim navikama trebate održavati zdravom. Način na koji brinete o svojoj kosi ima veliki utjecaj na njenu snagu, izgled i oblikovanje. I, kao što možete očekivati, što je vaša kosa duža, to će biti izloženija oštećenju. Osobito ako je bojite, izbjeljujete ili ravnate peglom za kosu.

Vrsta i tekstura kose također igraju ulogu jer svaka tekstura kose zahtijeva različitu njegu. Kosa grublje teksture, na primjer, može podnijeti malo više topline, dok je tanja kosa osjetljivija po tom pitanju. Adekvatna njega kose nije uvijek jednostavan zadatak, no dobar je početak znati ove stvari.

Bojanje oštećuje kosu

Bilo da se radi o prirodnom balayageu ili koloraciji u neon nijansama, kosa će se tijekom procesa bojenja uvijek oštetiti. Kako se boja ne bi isprala, kemikalije u boji za kosu moraju uzrokovati određena oštećenja. Proces bojenja se odvija prodiranjem kutikule, vanjskog zaštitnog sloja vlasi kose, obično amonijakom. Zatim se kosa izbjeljuje kako bi se uklonila njena prirodna boja, te se nanosi boja, koja daje novu nijansu vašoj kosi. Korištenje manje izbjeljivača ili formula koje boje kosu samo privremeno će pomoći u smanjivanju oštećenja.

Kosu treba zaštiti od topline

Pomaže li peglanje na višoj temperaturi s manje prijelaza? Ne. Pravi krivac za štetu od stiliziranja toplinom je pogrešna temperatura. Nikad ne koristite maksimalnu toplinu. Naravno, temperatura koja odgovara vašoj kosi će se razlikovati ovisno o vašem tipu kose, teksturi i boji, no glavni savjet je da koristite najnižu moguću postavku topline koja će vam obaviti posao. Dakle, počnite s najnižom temperaturom i polako je povisujte samo ako morate. I, naravno, ne zaboravite sredstvo za zaštitu od topline.

Nisu sve četke za kosu jednake

Potražite četku sa zaobljenim, fleksibilnim i plastičnim zupcima. Oni su nježni i za kosu i za vlasište. Četke od svinjske dlake grebu zaštitni sloj vaše kose, oslabljuju vlasi i pojačavaju poroznost. Još jedna stvar na koju trebate pripaziti jest prozračna, mekana baza na kojoj su zupci. To omogućuje brzo raspršivanje topline dok stilizirate kosu. Češalj sa širokim zupcima je također dobra opcija za one koji imaju kovrčavu kosu ili uvojke. Budući da kosa nema živčane završetke, teško je reći kada je pregrubo češljate, stoga budite oprezni.

Pretjerano korištenje suhog šampona nije dobra ideja

Iako je u nekim slučajevima od velike pomoći, nije potpuna zamjena za šampon i vodu. Suhi šampon nije nešto što biste trebali koristiti dulje od nekoliko dana te kada odlučite koristiti suhi šampon, odaberite onaj s dodatnim prednostima za vlasište. Potražite umirujuće sastojke, poput aloe vere ili ekstrakta kamilice, kao i antimikrobno sredstvo, poput cinka PCA. Međutim, imajte na umu da niti jedan suhi šampon neće ukloniti prljavštinu ili masnoću, niti pravilno očistiti kosu. To može samo tuš.

Loša ideja je i svakodnevno šamponiranje

To ovisi o vašem tipu kose. Kovrčava ili gusta kosa će možda trebati samo tjedno pranje, dok će neki svoju tanku ili masnu kosu trebati svakodnevno čistiti. Ako ne perete kosu dovoljno često, na tjemenu se mogu stvoriti nakupine koje usporavaju rast kose. S druge strane, prečesto pranje šamponom koji uklanja prirodna ulja može isušiti kosu, što dovodi do lomljivih vlasi. Stil života i godišnje doba također su važni. Eksperimentirajte kako biste pronašli ono što je najbolje za vas.

Gumice od tkanine su bolje od "običnih"

Da. Prihvaćanje ovog povraćenog trenda će vam pomoći ako vam je kosa sklona oštećivanju. Frizeri često preporučuju takve svilene gumice kako biste spriječili lomljenje. Plastične kopče su također šik opcija. No bez obzira na sve, izbjegavajte zategnute visoke repove jer mogu uzrokovati vrstu gubitka kose koji se zove trakcijska alopecija.

Previše četkatanja može oštetiti kosu

Zapravo, nježno četkanje ili češljanje kose jednom ujutro i još jednom prije spavanja je sasvim dovoljno. Sve je u korištenju odgovarajuće metode. Češljanje kose može stvoriti neželjeni stres vašim vlasima i doslovno vam slomiti i otkinuti kosu. Uvijek počnite od vrhova i nježno napredujte prema gore. To činite polako i nemojte žuriti. Prema svojoj se kosi ponašajte kao prema skupoj tkanini te potražite odgovarajuću četku za raščešljavanje kako biste nježno obavili posao.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije