Panični napadaj i bolesti srca

Panični napadaj i bolesti srca

Panični napadaj i bolesti srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

No ipak, ti pacijenti imaju manje izglede da će umrijeti od srčane bolesti, izvjestiili su dr. Kate Walters i njezini suradnici u časopisu «European Heart Journal».

«Simptomi paničnih napadaja mogu imitirati simptome srčanog udara ili akutne bolesti srca, i čini se da između njih postoji kompleksna povezanost.», rekla je u izjavi dr. Walters s University College London.

Koristeći se bazom podataka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Velikoj Britaniji, istraživači su analizirali podatke od otprilike 5800 pacijenata u dobi od 16 godina i starijih s paničnim pormećajem i uz to nasumičan uzorak od 347000 sličnih sudionika bez paničnog poremećaja.

Panični poremećaji bili su povezani s 38% povećanim rizikom od srčanog udara u onih mlađih od 50 godina. Učestalost je bila najviša za mlade žene (u dobi od 16 do 40 godina), među kojima je rizik bio povišen za više od tri puta.

Panični poremećaji bili su povezani i s bolestima srca, i u ovom slučaju, rizik je bio uočen u svim dobnim skupinama. Još jedanput ističemo da su  mlade žene s paničnim poremećajem imale najviši rizik.

Liječnici bi trebali biti na oprezu što se tiče problema sa srcem kod pacijenata s paničnim poremećajem, savjetovali su autori.
I kao što je već spomenuto, smrti povezane s bolestima srca su zapravo bile niže kod pacijenata s paničnim pormećajem. To bi moglo biti zbog toga, izjavili su istraživači, «što se ljudi s paničnim poremećajima otkriju ranije ili češće posjećuju liječnika i zbog toga se kod njih bolest srca ranije otkrije i liječi.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti