Pfizer zbog prijevare plaća najveću kaznu u povijesti

Pfizer zbog prijevare plaća najveću kaznu u povijesti

Pfizer zbog prijevare plaća najveću kaznu u povijesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki farmaceutski gigant Pfizer pristao je platiti odštetu od 2,3 milijarde dolara u najvećoj nagodbi za prijevaru u zdravstvu u povijesti.

Tvrtka je priznala krivnju za krivotvorenje podataka o četiri lijeka radi bolje prodaje. U protuzakonitom promoviranju lijekova Pfizer je dužnosnicima zdravstvenog sustava predstavio lažne informacije o njihovu djelovanju, javlja CNN.. Radi se o Bextri, Geodonu koji je antidepresiv, antibiotiku Zyvoxu i Lyrici koji služi protiv epilepsije. Pfizer je lijek Bextra povukao s tržišta 2005. godine.

Pfizer je optužen za nepravilno deklariranje lijekova s namjerom da se korisnike prevari i obmane. Nakon ovoga, dužnosnici američke vlade su naredili farmaceutskoj kompaniji potpisivanje kolektivnog ugovora. Njime će se postići dodatni javni uvid u aktivnosti tvrtke koja će svoje djelovanje morati objavljivati na svojim internetskim stranicama. Dio presude se odnosio i na Pfizerovo plaćanje mita liječnicima da ih se potakne da propisuju upravo njihova četiri sporna lijeka.

Čelnici Phizera izrazili su kajanje zbog 'nekih poteza iz prošlosti', međutim, istaknuli su kako je u posljednje vrijeme pojačana njihova unutrašnja kontrola. Istraga protiv Pfizera pokrenuta je nakon navoda šestoro zviždača koji će podijeliti 102 milijuna dolara od Pfizerove kazne.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti