Učinci drevnih kineskih biljnih mješavina na zdravlje srca

Učinci drevnih kineskih biljnih mješavina na zdravlje srca

Učinci drevnih kineskih biljnih mješavina na zdravlje srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje Sveučilišta u Texasu otkriva da drevne kineske biljne formule koje se koriste prvenstveno za krvožilne bolesti, uključujući bolesti srca, mogu stvarati velike količine dušikovog monoksida koji proširuje arterije.

Dušikov monoksid ključan je za krvožilni sustav jer signalizira opuštanje unutrašnjih stijenki krvnih žila, što pomaže protoku krvi kroz srce i krvožilni sustav. Također snižava visoki krvni tlak i smanjuje pojavu arterijskih ugrušaka.

Rezultati ovog istraživanja otkrivaju da drevne kineske biljne formule "pokazuju iznimnu biološku aktivnost dušikovog monoksida, prvenstveno zbog povećanja njegove koncentracije u unutrašnjim stijenkama krvnih žila, ali i zbog sposobnosti kojom se nitrit i nitrat pretvaraju u dušikov monoksid", rekao je Nathan S. Bryan, koautor studije.

Biljne formule su glavne komponente tradicionalne kineske medicine koja uključuje i akupunkturu i masažu. "Ova je medicina osigurala puteve ka sigurnim lijekovima kod raka, krvožilnih bolesti i dijabetesa", dodaje C. Thomas Caskey sa Instituta za molekularnu medicinu u Houstonu. "Rad dr. Bryana je veoma važan jer su bolesti srca na prvom mjestu uzroka smrti u SAD-u."

Istraživači su proveli laboratorijske testove na biljkama DanShen, GuaLou i drugim proizvodima kupljenim u trgovinama Houstona kako bi provjerili njihovu sposobnost proizvodnje dušikovog monoksida. Drevne kineske biljne formule koje se koriste prvenstveno kod krvožilnih oboljenja sastoje se od 3 do 25 biljaka. Formule se pripravljaju kao tablete, eliksiri, sapuni ili čajevi.

"Većinu kineskih biljnih formula koje se prodaju u SAD-u nije odobrila Američka agencija za hranu i lijekove", izjavio je Yong-Jian Geng, koautor studije i profesor kardiologije pri Sveučilištu u Texasu. "Tretiraju se kao dodaci prehrani i ne reguliraju tako strogo kao lijekovi."

Znanstvenici su na kupljenim tradicionalnim kineskim lijekovima testirali i kapacitet proširivanja krvnih žila na životinjama. "Svaki od testiranih lijekova opušta žile do različitog stupnja", tvrde autori.

"Trebalo bi  razmisliti o budućim istraživanjima na ljudima, posebice onima sa srčanim problemima. Nadamo se da ćemo u bližoj budućnosti imati više podataka", dodaje Geng.

Iako su u nekim dijelovima Azije drevne kineske biljne formule potpuno integrirane u zdravstveni sustav, zapadne civilizacije ih često smatraju alternativom medicinom. Prema Bryanu, dio razloga leži u tome što se sve donedavno malo znalo o tome kako kineske formule djeluju.

"Sljedeći korak je identificirati aktivne komponente biljnih formula koje su odgovorne za proizvodnju dušikovog monoksida", pojašnjava Bryan.

Rani rezultati studije bit će objavljeni u  rujanskom izdanju časopisa Free Radical Biology & Medicine.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti