Kinezi imaju cjepivo protiv svinjske gripe

Kinezi imaju cjepivo protiv svinjske gripe

Kinezi imaju cjepivo protiv svinjske gripe
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kinezi službeno imaju četiri tisuće zaraženih svinjskom gripom, no niti jednu žrtvu, te su najavili i proizvodnju prvog cjepiva protiv virusa H1N1 na svijetu.

Kineske vlasti odobrile su cjepivo koje, kako tvrde, sprečava pojavu svinjske gripe, a dovoljna je samo jedna doza.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije ohrabreni su nakon što su proučili detalje o cjepivu pekinške farmaceutske tvrtke Sinovac Biotech Ltd. No, stručnjaci izvan Kine još su uvijek oprezni i žele potvrdu drugih proizvođača cjepiva kako bi ustanovili hoće li jedna doza cjepiva biti dovoljna.

Australski ogranak kineske tvrtke znat će za koji dan je li jedna doza cjepiva, kojom su još u srpnju cijepili dobrovoljce, dovoljna.

"Za otprilike dva tjedna američki stručnjaci objavit će prve rezultate testiranja cjepiva koje je slično kineskom", rekao je dr. Anthony Fauci s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

"Ono što sam vidio i čuo, a vezano je za kinesko cjepivo tvrtke Sinovac, ohrabruje. To je vrlo dobra vijest. Nadajmo se da će materijal koji mi koristimo imati slične rezultate," rekao je dr. Fauci.

"Svi se nadamo da će jedna doza cjepiva biti dostatna, jer će tako biti olakšano cijepljenje stanovništva", rekla je Jodie McVernon sa Sveučilišta u Melbourneu, koje je uključeno u ispitivanje cjepiva protiv virusa H1N1 kod male djece.

"U Kini imaju vrlo dobre znanstvenike, no sve što zvuči predobro da bi bilo istinito treba dobro provjeriti. U Kini su pravila povezana s testiranjem na ljudima drugačija", rekao je James McGlothlin sa Sveučilišta Purdue.

Meksičke vlasti već su se predbilježile za cjepivo, no žele garanciju kineskih vlasti da je sigurno za ljudsku upotrebu.

Kineske vlasti ovoga će tjedna odobriti još jedno cjepivo protiv svinjske gripe, koje je proizvela kineska tvrtka Hualan Biological Engineering Inc., a razmatraju se učinci još četiriju drugih.

U objema kineskim kompanijama studije na više od 3000 volontera pokazale su da je jedna doza cjepiva učinkovita za zaštitu ljudi u dobi od tri do 60 godina. Sinovac ima kapacitet za proizvodnju 30 milijuna doza godišnje, a Hualan 160 milijuna doza.

Međunarodni stručnjaci za zdravlje kažu da svinjska gripa nije tako opasna kako su se prvotno bojali. Oko 2185 osoba je umrlo, no većina oboljelih ima blage simptome i ne treba bolničko liječenje. Strah od jesenskog vala ipak ostaje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti