Pogledajte koje su namirnice sigurne za jesti nakon isteka roka trajanja

Pogledajte koje su namirnice sigurne za jesti nakon isteka roka trajanja

Pogledajte koje su namirnice sigurne za jesti nakon isteka roka trajanja
  • Objavljeno: Petak, 28.08.2020.
  • Broj pregleda: 2.331
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Unatoč tome što mnogi ljudi bacaju namirnice odmah nakon što im istekne rok trajanja, to ne bi trebali raditi baš sa svakom namirnicom. Godišnje se u svijetu baci oko 1,3 milijarde tona hrane jer se ljudi često boje trovanja, zbog čega će radije baciti hranu čak i kada ona izgleda i miriše dobro.

Stručnjaci ističu da velik broj namirnica nije štetan za konzumaciju nakon isteka označenog roka. Proizvod na kojima piše ''najbolje upotrijebiti do'' u nekim se slučajevima mogu konzumirati još neko vrijeme nakon isteka navedenog roka.

Namirnice koje su sigurne za konzumaciju

Čokolada rok trajanja

Nakon isteka otisnutog datuma možete jesti čokoladu, čak i mliječnu. Čak i ako su na njoj prisutne bijele mrlje ne trebate brinuti jer je riječ o šećeru, koji je u međuvremenu kristalizirao. Šećer u čokoladi produljuje njezin rok trajanja.

Čips rok trajanja

Velik postotak soli štiti čips od kvarenja i nakon isteka roka. Ipak, takav čips neće biti jednako hrskav kao onaj koji je netom otvoren.

Tvrdi sir rok trajanja

Tvrde sireve, kao što su cheddar i parmezan, možete jesti i nakon isteka otisnutog datuma ako se na njima nije počela stvarati plijesan. Ipak, izbjegavajte jesti meke sireve nakon isteka roka kako ne biste pokvarili želudac. Svježe sireve pojedite u roku od 7 dana nakon otvaranja.

Konzervirana hrana rok trajanja

Konzervirana hrana može trajati godinama ako se pravilno čuva. To znači da konzerve pohranite na hladno mjesto, odnosno u ostavu ili kuhinjski ormar.

Alkohol rok trajanja

Alkoholna pića, kao što su viski i votka, mogu trajati godinama.

Tjestenina rok trajanja

Nakon otvaranja tjesteninu držite u zatvorenim posudama kako bi trajala što dulje. Međutim, kuhanu tjesteninu pojedite odmah.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti