Posjetite predavanje i radionicu "Sve o pumpi"

Posjetite predavanje i radionicu "Sve o pumpi"

Posjetite predavanje i radionicu "Sve o pumpi"
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Posjetite predavanje i radionicu „Sve o pumpi"u nedjelju, 9. lipnja u 11 sati u Divljim vodama u Samoboru.

Među dijabetičarima na uobičajenim inzulinskim terapijama i dalje postoji strah od inzulinskih pumpi. Glavni razlozi su činjenica da smo stalno spojeni na kateter, da je pumpa potencijalno vidljivija od inzulinskih penova, te općenito manjak kvalitetno i zanimljivo prezentiranih informacija o inzulinskoj pumpi, za mnoge vrhunskoj i praktičnoj terapiji dijabetesa.

Kako bismo odgovorili na gornje zahtjeve, Zagrebačko dijabetičko društvo organizira jednodnevno druženje vrhunskih stručnjaka, iskusnih pumpera, te mladih dijabetičara koji žele naučiti više o pumpi.

Glavne teme:

1. Općenito o pumpama iz stručne perspektive

(Prim. Dr. mr. sc. Manja Prašek)

Na kratak i jezgrovit način će biti iznesene važne informacije o inzulinskim pumpama, usporedbi sa ostalim terapijama, te činjenice zašto je pumpa za mnoge najbolja terapija.

Prim. Dr. mr. sc. Manja Prašek iz Referentnog centra Vuk Vrhovac, je vrhunski Hrvatski stručnjak vezano za inzulinske pumpe i mlade.

2. Specifičnosti inzulinskih pumpi u djece

(Prim. Dr. med. Lavinia La Grasta Saboilć)

Inzulinska terapija se razlikuje od osobe do osobe. Ipak, postoje neke generalizacije i specifičnosti koji se mogu pripisati djeci, gdje su dodatno važan faktor roditelji i njihova edukacija

3. Strahovi iz perspektive nepumpera

(Petra Mance, Davor Skeledžija i ostali sudionici)

Od ključne je važnosti neformalna diskusija/debata o tome što dijabetičari doživljavaju kao glavne prepreke pri donošenju odluke: "jeli pumpa prikladna za mene". Neke od nedoumica su vrlo opravdane i važne, a neke su samo mitovi.

4. Skrivene i neskrivene blagodati pumpi

(Antun Paulin, Andrijana Buklijaš Skeledžija, Ana Špoljarić, Ivana i Mario Žitnik)

Život s pumpom u svakodnevnom životu donosi jako puno vidljivih i nevidljivih prednosti. Sve to će najbolje prezentirati kako višegodišnji, tako i svježi „profesionalni" pumperi.

5. Gdje smo s pumpama kod HZZO-a i kako najlakše do pumpi

(Dr. med Manja Prašek, Dr. stom Snježana Andrlić, Damira Car-Kapor)

Inzulinska pumpa kao i potrošni materijal su vrlo skupi, te si ih većina dijabetičara ne može samostalno priuštiti. Trenutno postoji mogućnost nabavke besplatne pumpe preko bolnica, te potrošnog materijala preko HZZO-a, ali rezultat takve prakse je prilično loš. Što je učinjeno i što se čini kako bi se stvari popravile.

6. Prvi potpuni dnevnik samokontrole bez imalo truda!

(Antun Paulin, Andrijana Buklijaš Skeledžija, Ana Špoljarić)

Kao što je samo po sebi razumljivo, Medtronic inzulinska pumpa vrlo dobro i precizno bilježi koliko inzulina otpušta u organizam. Ono što je manje poznato je da neki aparatići za mjerenje GUKa tvrke Bayer, mogu bežično svoja mjerenja „poslati" u inzulinsku pumpu. Rezultat je kompletan iznimno precizan i detaljan elektronski dnevnik samokontrole - bez imalo truda. Kako sve to izgleda u praksi će pokazati iskusni, napredni korisnici pumpi.

(Prezentacija vrhunske funkcionalnosti nekih Bayerovih aparatića uz Medtronic pumpu)

7. Modna revija pumpera i nepumpera (volonteri ZDD-a)

Jedan od najvećih strahova mladih vezano za pumpu je i njena vidljivost od strane nepoznatih ljudi. Jedan od ciljeva ove radionice je upravo fokus na uprao tu važnu prepreku prema terapiji inzulinskom pumpom. Zadatak će biti prepoznati tko od "modela" nosi pumpu, a tko ne.

Najpoznatija, a po mnogima i među najzanimljivijim HR dijabetičarkama; Mirela Holy je potvrdila dolazak na "Sve o pumpi". Ima li ona pumpu i kako "diše" na tu temu, saznajte na druženju.

Kotizacija u iznosu od 10 kuna po osobi uplaćuje se u prostorijama Društva, ili na žiro račun IBAN HR0323600001101555499 uz naznaku - za pumperski dan. Broj mjesta je ograničen, stoga je najava obavezna.

Kotizacija uključuje: kompletan ručak, međuobrok po potrebi, prijevoz po potrebi uz najavu, poklon iznenađenja, ZOO, degustaciju low carb pizze, itd...

Dodatne informacije potražite na www.zadi.hr i Facebook eventu " Sve o inzulinskoj pumpi".

Zagrebačko dijabetičko društvo
01 48 47 42
e-mail info@zadi.hr

Upute o dolasku na lokaciju potražite na karti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti